OSGMetrium failliet, maakt doorstart als Helder Onderwijs

08 september 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

OSGMetrium, een zakelijk dienstverlener gericht op de onderwijsbranche, maakt een doorstart als Helder Onderwijs. Ongeveer 150 van de circa 300 werknemers krijgen een nieuw arbeidscontract aangeboden. Medewerkers, klanten en leveranciers zijn inmiddels geïnformeerd over het faillissement en de doorstart.

In 2013 is OSGMetrium ontstaan uit een fusie tussen OSG en Metrium. In de afgelopen jaren is de dienstverlener geconfronteerd met teruglopende inkomsten, onder andere doordat grotere schoolbesturen de administratie en alle daaruit voortvloeiende werkzaamheden zelf ter hand namen. Nadat twee grote reorganisatierondes doorgevoerd in 2013 en 2014 niet het gewenste effect hadden, besloot de directie begin dit jaar om op te zoek te gaan naar een duurzame oplossing. “Onze reserves zijn zo ver opgedroogd dat we bij ongewijzigd beleid geen toekomst meer zagen voor onze organisatie”, aldus Henk Berg, algemeen directeur van OSGMetrium.

Vanaf mei zijn verschillende scenario’s besproken, waaronder de doorstart van de onderneming in een nieuwe organisatievorm. De afgelopen weken is in overleg met de rechter én een stille bewindvoerder de mogelijkheid van de doorstart besproken en voorbereid. Gisteren werd het faillissement een feit, waarna de directie aangekondigde per direct een doorstart te maken onder de nieuwe naam Helder Onderwijs.

Voor alle 297 medewerkers van de stichting is ontslag aangevraagd. Aan 155 medewerkers is vervolgens een nieuw arbeidscontract aangeboden. Berg betreurt het gedwongen afscheid nemen van een flink aantal medewerkers. “We betreuren deze stap ten zeerste, maar zien dit als het enige alternatief om een deel van de organisatie en de aanwezige kennis te behouden. De komende dagen gaat onze zorg vooral ook uit naar de medewerkers.”

Helder Onderwijs
In de nieuwe organisatie, Helder Onderwijs, wordt een aantal BV’s ondergebracht die tot nu toe opereerden vanuit OSGMetrium. Berg: “We werken voor zo’n 350 onderwijsbesturen waaraan circa 2.600 scholen zijn verbonden. Zo verzorgen we onder meer maandelijks de salarisuitbetalingen van zo’n 50.000 leerkrachten in het primair en voortgezet onderwijs. Dat zal gewoon doorgaan, net als het voeren van financiële en personele administratie. Die continuïteit voor de scholen is overigens ook een maatschappelijk punt dat de rechter heeft meegenomen in zijn overweging voor de doorstart. Verder behouden we ook onze advies- en consultancytak.”

Berg ziet goede kansen voor de nieuwe organisatie, waarbij het bureau met name forse stappen wil zetten in de verdere automatisering en digitalisering van financiële en personele processen binnen de scholen. “Hierin zullen we een flinke efficiency- en kwaliteitsslag gaan maken. Onze klanten vragen we in dit proces mee te gaan.”

Hij vervolgt: “Verder krijgen we veel meer vanuit partnership een adviserende rol, in plaats van een pure verwerker. In de toekomst gaan we de markt verkennen naar nieuwe diensten voor andere onderwijssegmenten. Daar ligt voor Helder Onderwijs een deel van onze toekomstige dienstverlening.”

Helder Onderwijs gaat opereren vanuit twee locaties, Rotterdam en Hoogeveen. De andere vestigingen in Enschede, Arnhem, Sint-Oedenrode, Assen en Leeuwarden worden binnenkort gesloten. “Dit proces vindt de komende weken plaats,” aldus Berg, om daaraan toe te voegen dat hiervoor enkele ontmoetingsplekken voor terug komen.