Adviseurs sterk betrokken bij ondernemersplatform NLGroeit

26 januari 2016 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Meer nieuws over

Onlangs is het ondernemersplatform NLGroeit van start gegaan. Het platform is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, NLevator en de Kamer van Koophandel, ondersteund door Grant Thornton, Microsoft, NL2025 en Entrepreneurs’ Organization. Via het (online) platform worden MKB-ondernemingen onder meer gekoppeld aan mentoren, grote namen in BV Nederland, die zich zullen inzetten om hun groeivermogen te vergroten. Van de huidige circa 60 mentoren zijn er maar liefst 15 afkomstig uit de adviesbranche.

Medio januari 2016 is in het bijzijn van Mark Rutte en Koningin Máxima NLGroeit gelanceerd, een platform dat zich ten doel heeft gesteld om het groeivermogen van het Nederlandse MKB te vergroten. Het betreft een meerjarenprogramma dat geïnitieerd is vanuit een publiek-private samenwerking tussen het Ministerie van Economische Zaken, Stichting NLevator en de Kamer van Koophandel. Zij doen dit in samenwerking met vier andere partners, namelijk Grant Thornton, Microsoft, NL2025* en Entrepreneurs’ Organization**.

NLGroeit
Het ondernemersplatform NLGroeit biedt ondernemers een schat aan tools, informatie en tips om hun groeipad te versnellen. Via de online omgeving en offline events probeert het meerjarenprogramma ondernemers zich bewust te maken van de groeikansen van hun ondernemingen, en reikt het een breed pallet aan gerelateerde producten, opleidingen en diensten aan. Daarnaast worden ondernemers gefaciliteerd in het vinden van de ideale match met een van de aan het platform verbonden mentoren, die hen kunnen coachen bij het behalen van hun groeiambities.

NLGroeit heeft tot op heden een pool van 59 mentoren – boegbeelden uit de politiek en het zakenleven – aan zich weten te verbinden. De mentoren helpen ondernemers met het opstellen van strategieën, en stellen hun ervaring en/of netwerk beschikbaar om de groei van de ondernemingen te stimuleren. Dat de Nederlandse adviesbranche een grote bijdrage levert aan het groeiprogramma moge duidelijk zijn - maar liefst 15 van de mentoren zijn werkzaam binnen de consultancybranche, of hebben eerder in hun loopbaan voor een adviesbureau gewerkt.

Adviseurs
Waarschijnlijk de bekendste professional die zich aan NLGroeit heeft verbonden is oud-premier Jan Peter Balkenende, die sinds 2011 actief is als partner bij Big Four dienstverlener EY. Vanuit zijn partnerschap bij het wereldwijde accountants- en adviesnetwerk houdt Balkenende zich primair bezig met duurzaamheid in bedrijfsstrategieën en nieuwe bedrijfsmodellen.

Wereldwijd strategie consultancykantoor McKinsey & Company heeft twee vertegenwoordigers in de lijst met NLGroeit-mentoren. Sven Smit, Managing Director van de Nederlandse praktijk en een van de belangrijkste partners binnen de Europese organisatie van de adviesfirma, is expert op het gebied van strategie (zo gaf hij in het verleden 5 jaar lang leiding aan de wereldwijde Strategy praktijk van McKinsey), groei en economisch advies.

Occo Roelofsen, die als Director leiding geeft aan de EMEA Oil & Gas Practice van McKinsey, is ook als mentor betrokken. Samen schreef hij in het kader van NLGroeit met Justin Jansen van de Erasmus Universiteit Rotterdam de whitepaper ‘De haperende groeimotor van het Nederlandse kleinbedrijf’, waarin de achterstallige groei van het Nederlandse MKB word uitgelicht. Roelofsen werkt sinds 2000 bij McKinsey.

NLGroeit-partner Grant Thornton levert ook een van zijn high-profile adviseurs als mentor. Frank Ponsioen, sinds 2011 bestuursvoorzitter van Grant Thornton Nederland, stelt zichzelf beschikbaar om MKB-ondernemingen te voorzien van coaching en mentoring. Zijn portefeuille bestaat uit onder meer strategie, mensen en cultuur.

Conclusion concerndirecteur Murat Kiran is sinds 2007 werkzaam bij Conclusion, na eerder meerdere jaren bij Ordina gewerkt te hebben. Samen met mede-eigenaar Roelof Bijlsma bouwde hij het concern uit tot een organisatie van bijna 2.000 professionals en een omzet van ruim €200 miljoen.

Edo Roos Lindgreen is sinds 1996 werkzaam bij KPMG en is anno 2016 aan de zakelijk dienstverlener verbonden als partner bij KMPG Advisory. Naast zijn adviesprojecten binnen de telecom, retail en het bankwezen, is hij ook verantwoordelijk voor de innovatieprogramma’s van het bureau. Zo is Lindgreen als sponsoring partner nauw betrokken bij KPMG’s rol als partner van ‘X’, de nieuwe Technology Hub van The Next Web en Google.

Jeroen Versteeg is CEO van Application Services Benelux bij Capgemini en daarnaast Group Sales Officer voor Continentaal Europa. Voordat hij zich in 2012 bij Capgemini aansloot stond Versteeg ruim 15 jaar aan het hoofd van Sogeti Nederland en Central Europe als CEO.

Arko van Brakel is de algemeen directeur van Nederlands opleidingsbureau De Baak. In het verleden heeft hij meerdere ondernemingen opgericht, en hij ziet het als zijn levensdoel om andere ondernemers te stimuleren in hun ondernemerschap en innovatie.

Maarten Wolleswinkel is oprichter en managing partner van Holland Corporate Finance, een van de grotere fusie- en overnameadviesbureaus van Nederland. Wolleswinkel is daarnaast ook president van wereldwijd corporate finance netwerk M&A International. 

Huib Broekhuis is niet alleen verbonden aan VDS Training Consultants, maar richtte ook meerdere ondernemingen op, waaronder recruitment en werving & selectiebureau Yellow Talent. Als mentor laat hij ondernemers vooral inzien dat zij de juiste mensen moeten betrekken bij hun plannen.

Marcel Broersma is sinds 1997 ondernemer en gaf acht jaar lang leiding aan Flex Group (overgenomen door DPA in 2006). Sinds eind 2008 is hij directeur van Peak Value, een bureau dat ondernemers helpt met het vormgeven en realiseren van groei.

Mayke van Keep is de oprichter van communicatieadviesbureau De Issuemakers. Onder haar leiding is het bureau uitgegroeid tot een team van tientallen werknemers en een omzet van €1,8 miljoen.

Stephan van Gelder richtte ruim 20 jaar terug onderzoeks- en adviesbureau Integron op. Integron telt inmiddels tientallen medewerkers en haalt met zijn focus op klant- en medewerkeronderzoek een jaaromzet van bijna €5 miljoen.

Alumni
Naast de dertien adviseurs hierboven staan er ook twee professionals in de lijst met mentoren die eerder in hun loopbaan bij consultancybureaus hebben gewerkt. Daniel Ropers, de managing director van Nederlandse e-commercegigant Bol.com, startte in 1997 zijn carrière als Fellow bij McKinsey & Company. Bovendien staat voormalig McKinsey Nederland Managing Director, Wiebe Draijer, tussen de lijst met beschikbare NLGroeit mentoren. Draijer werd in 2012 benoemd als voorzitter van adviesorgaan de Sociaal Economische Raad, en sinds maart 2014 bekleedt hij de rol van CEO van Rabobank Nederland.

* NL2025 is een netwerk van 80 zogenaamde aanjagers, waaronder sporters, kunstenaars, en professionals uit de zakelijke dienstverlening, de cultuursector en het onderwijs. Zij zetten zich gezamenlijk in voor het verbeteren van de Nederlandse samenleving op drie hoofdthema’s: onderwijs, vitale samenleving en duurzame groei. De volgende aanjagers vanuit NL2025 (en op persoonlijke titel) zijn als mentoren aangehaakt: Jan Peter Balkenende, Sven Smit, Occo Roelofsen, Jeroen Versteeg, Edo Roos Lindgreen, Wiebe Draijer en Daniel Ropers.

** Entrepreneurs’ Organization is een internationaal netwerk voor en van ondernemers met wereldwijd meer dan 12.000 leden in 48 landen. Het netwerk richt zich voornamelijk op het onderling stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling van haar leden.