KPMG partner van The Next Web en Google Tech hub

07 december 2015 Consultancy.nl

In de lente van 2016 opent The Next Web samen met Google een Technology Hub in Amsterdam, genaamd ‘X’. In het pand Muntstaete wordt plaats gemaakt voor in totaal 120 innovatieve startups. ABN AMRO, Booking.com en KPMG zijn betrokken als sponsor en de Big Four dienstverlener opent tevens zijn Innovation Lab op de locatie.

The Next Web (TNW) is een tech-media bedrijf dat internationaal actief is met verschillende projecten en initiatieven gericht op technologie, ondernemerschap en e-culture. Bekende initiatieven van het bedrijf zijn onder meer de wereldwijde tech-weblog thenextview.com, en de gelijknamige conferentie*, die ieder jaar in de Westergasfabriek te Amsterdam wordt georganiseerd. Begin december heeft TNW bekendgemaakt een nieuw initiatief op te gaan zetten in het hart van Amsterdam.

Tech Hub X
In samenwerking met technologiegigant Google zal TNW in de lente van 2016 een technology hub openen in Muntstaete, een oud bankgebouw in het hart van Amsterdam. De hub, die ruimte zal bieden aan zo’n 120 innovatieve tech-startups, gaat ‘X’ heten. Het pand waarin X wordt gerealiseerd beslaat ruim 6.000 vierkante meter en ondergaat momenteel een ingrijpende verbouwing. Er komen samenwerkingsruimtes, laboratoria, besloten kantoren, en ook horeca ruimtes en een evenementen-ruimte van ruim 1.000 vierkante meter. Er komen zo’n 500 werkplekken, en TNW verwacht dagelijks zo’n 1.000 bezoekers, “van investeerders tot ondernemers, mentoren en adviseurs.”

The Next Web en Google Tech hub

Boris Veldhuijzen van Zanten, CEO en Co-Founder van TNW, vertelt: “Amsterdam wordt een steeds prominentere stad in Europa voor innovatie en ondernemerschap. We stijgen ieder jaar verder in de ranglijsten als een broedplaats voor talent en ideale plek voor startups en scale-ups. Wij willen graag bijdragen aan deze ontwikkeling.” Ook James van Thiel, Google’s Director of Strategic Partnerships EMEA, ziet veel potentie in de opkomende startup-community in Amsterdam: “De startup community in Amsterdam is al zeer actief en aanwezig, en we denken dat ‘X’ die bedrijvigheid zal stimuleren door een fysieke locatie aan te bieden. Op deze plek kunnen we onze bestaande programma's voor ondernemers en startups aanbieden, naast demo days met internationale gasten, uitwisselings-programma’s en trainingsessies ontworpen om Nederlandse startups te helpen groeien en succesvol te worden.” Samen met TNW zet Google zich via ‘X’ in om ondernemerschap in Nederland te versterken.

KPMG Innovation Lab
En dat is ook het doel van de drie sponsors die zich aan de Tech Hub hebben verbonden: ABN AMRO, Booking.com en Big Four accountants- en advieskantoor KPMG. Niet alleen sponsoren de drie zakelijke partners het initiatief, zij zullen ook hun netwerk en kennis openstellen voor de technologische ondernemers die zich in de hub vestigen. Veldhuizen van Zanten: “Booking.com is onze ‘Global Partner’, ABN AMRO heeft het project omarmd als 'founding partner' en KPMG is nauw betrokken en opent haar innovation lab in X.” 

KPMG Innovation Lab

Het KPMG Innovation Lab, dat wordt geleid door Daniel Horn, gaat klanten helpen bij het toekomstbestendig maken van hun businessmodellen en hen in contact te brengen met innovatieve startups om samen te kijken naar organisatievraagstukken en technologische ontwikkelingen om zo innovatie te stimuleren. Drie proposities staan daarbij centraal. Allereerst de zogeheten ‘Future Proofing Sessions’, workshops die er op gericht zijn om de lange termijn houdbaarheid van businessmodellen te testen door deze te ‘stress-testen’ tegen de huidige megatrends. Verder de ‘Product Design Academy’, die klanten helpt processen te ontwerpen tot een blueprint, in co-creatie met innovatieve startups. Tenslotte het ‘Living Labs’ concept, dat een 6-richtingen programma biedt voor managers om hun belangrijkste organisatie-uitdagingen te lijf te gaan.

Edo Roos Lindgreen, Head of Innovation bij KPMG, licht toe: “We zijn erg enthousiast over X, waar wij als KPMG een ‘innovation lab’ zullen hosten. In dat lab zullen we onder andere zorg dragen voor co-creatie tussen innovatieve startups en onze corporate clients. Dit lab zal nauw samenwerken met ons Innovation Lab in New York en als zodanig het Nederlandse ecosysteem versterken.”

Edo Roos Lindgreen, Boris Veldhuijzen van Zanten, James van Thiel

In december vorig jaar sloot KPMG een soortgelijke deal af in de VS door een sponsorovereenkomst aan te gaan met WeWork Labs – een snelgroeiende nationale community van innovatieve partijen. KPMG nam ook hier zijn intrek binnen de WeWork faciliteiten gevestigd in Soho, New York.

* In 2012 was Accenture hoofdsponsor van The Next Web Conference, waar dat jaar circa 1.500 bezoekers op af kwamen.

Nieuws