De 40 beste landen voor business process outsourcing

25 januari 2016 Consultancy.nl

India is nog steeds het beste land voor business process outsourcing, gevolgd voor China en Maleisië. Dat blijkt uit de Global Services Location Index van A.T. Kearney. Het consultancybureau nam meer dan 38 factoren onder de loep om tot een top 40 te komen voor outsourcing-bestemmingen.

A.T. Kearney heeft recentelijk zijn nieuwste analyse van de wereldwijde outsourcingmarkt uitgebracht. De 2016-editie van de Global Services Location Index van het consultancybureau neemt meer dan 50 populaire bestemmingen voor het uitbesteden van diensten en processen (HR, IT, Finance, Legal, R&D, enz) onder de loep en brengt onderscheidende factoren in kaart.

De index bestaat uit drie categorieën en 38 sub-indexen. Financiële aantrekkelijkheid is goed voor 40% van de totale index-score, en omvat thema’s als salarissen, infrastructurele kosten, evenals de kosten van belasting, corruptie en wisselkoersen. Vaardigheden en beschikbaar talent leveren een bijdrage van 30% aan het totaal. Deze categorie omvat zaken als de grootte van de IT en business process outsourcing (BPO) sector in dat land, het niveau van het beschikbare talent op de arbeidsmarkt, het educatieniveau en de taalvaardigheid. De overige 30% worden uitgemaakt door het ondernemingsklimaat, met als onderliggende factoren onder meer het economische en politieke risico, en de bescherming van intellectueel eigendom.

Top 20
Wederom mag India zich de aantrekkelijkste speler noemen in het wereldwijde outsourcing landschap. Het land scoort hoog op het gebied van financiële aantrekkelijkheid en beschikt over een talentvolle arbeidsmarkt. Zijn ondernemingsklimaat blijft echter relatief zwak. India is de afgelopen jaren vooral zeer aantrekkelijk geworden voor R&D outsourcing – zo hebben bijvoorbeeld onlangs vijf grote Chinese handset producenten plannen onthuld om R&D centra op te bouwen in het land, dat naar verwachting de op een na grootste afzetmarkt voor handsets zal worden.

China zelf staat op de tweede plek, gedreven door een talentpool vol hoogopgeleid talent, een relatief laag kostenprofiel en een goed ondernemingsklimaat. Naar verwachting zal het land nog aantrekkelijker worden door de recente waardedaling van de valuta. Maleisië staat net als vorig jaar op de derde plek. Het inhuren van personeel is goedkoop en het bedrijfsklimaat is goed, echter de kandidatenpoel is aanzienlijk minder goed dan in China en India. 

Ook de rest van de top 20 is vorig jaar relatief stabiel gebleven. Brazilië is vier plekken geklommen ten opzichte vorig jaar, terwijl Mexico juist vier plaatsen gedaald is ten opzichte van de 2015-editie. De Verenigde Staten staat op de vijftiende plek, met een onaantrekkelijk kostenprofiel, maar sterke prestaties op het gebied van human capital en ondernemingsklimaat. Egypte blijft een sterke speler in de markt met zijn hoog opgeleide populatie en lage kosten, maar de politieke onrust in het land heeft de laatste jaren zijn ondernemingsklimaatscore aanzienlijk benadeeld, waardoor het land zes plaatsen is gedaald in de lijst.

De top 40
De twintig landen die volgen op de top twintig beste landen voor BPO zijn een mix van stijgers en dalers. Turkije heeft zijn plaats in de lijst met maar liefst 18 plaatsen zien toenemen, gesterkt door flinke verbeteringen van de salarissen, infrastructurele kosten en beschikbaarheid van personeel. Ook Oekraïne laat na jaren van onzekerheid een sterke groei zien in de lijst, en stijgt 17 plaatsen. Mauritius heeft zijn scores enigszins verbeterd, goed voor een winst van 6 plekken.

De grootste dalers in de top 40 zijn Litouwen (met 12 plaatsen naar #27), Estland (-11 naar #33) en Jordanië (-15 naar 35). Ook #38 Tunesië en #37 de Verenigde Arabische Emiraten zagen hun posities in de lijst dalen, met respectievelijk 10 en 18 posities.

Nieuws

Meer nieuws over