Oliver Wyman offerte 20x duurder dan Deloitte in Bulgarije

14 januari 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De afgelopen maanden hebben drie consultancybureaus – Oliver Wyman, Deloitte en Mazars – offertes opgesteld om een grootschalig bank stresstest project voor de Bulgaarse nationale bank te mogen uitvoeren. Oliver Wyman kwam uit de bus als duidelijke winnaar op technisch gebied, maar vroeg volgens Bulgaarse documenten meer dan twintig keer zoveel voor zijn diensten als Deloitte Bulgarije. Om die reden heeft de toezichthouder ervoor gekozen om toch het Big Four kantoor in te huren.

Balgarska Narodna Banka (BNB), de Nationale Bank van Bulgarije, wil in het kader van de Europese regelgeving rondom stress test compliance, de kapitaalpositie van lokale financiële instellingen evalueren. Om het juiste externe adviesbureau te vinden voor het project schreef de centrale bank een aanbesteding uit met een waarde van €870.000. Nadat een aantal bureaus zich hadden ingeschreven, volgde een aantal biedrondes, waarbij uiteindelijk drie bureaus overbleven tot de laatste ronde: Oliver Wyman, Deloitte en Mazars.

Van de drie finalisten voor het BNB-contract bleven er twee over, toen de centrale bank onregelmatigheden ontdekte in de ingestuurde documenten van Mazars. Bij het beoordelen van de technische capaciteiten kwam Oliver Wyman als duidelijke winnaar naar voren, met 68 van de 70 te behalen punten, tegenover slechts 44 punten voor Deloitte. Het tarief dat Oliver Wyman hier echter voor vroeg bleek echter ruim 20 keer hoger te liggen dan de voorgestelde offerte van Deloitte - €16,72 miljoen exclusief btw tegenover €800.000 exclusief btw van Deloitte. Vanwege de hoge kosten van Oliver Wyman’s aanbod, kreeg het bureau slechts 2,27 van de 30 punten die te behalen waren voor financiële aantrekkelijkheid, terwijl Deloitte aanzienlijk hoger scoorde. De resulterende prijs-kwaliteitverhouding zorgde er onder de streep voor dat Deloitte de offerteaanvraag won, ondanks zijn lagere technische bekwaamheid.

Oliver Wyman is al langere tijd actief op het gebied van het doorvoeren van stresstesten voor Europese banken. Een van de grootste dergelijke projecten binnen Europa, waarvoor het bureau samenwerkte met strategy consultancykantoor Roland Berger, werd uitgevoerd in opdracht van Spanje. De twee bureaus hielpen de Spaanse overheid tijdens de bankencrisis in 2012 om het kapitaaltekort van de banken (60 miljard) te identificeren – een project waarvoor de consultancybureaus een vergoeding van meer dan €30 miljoen vroegen.

In 2013 werd Oliver Wyman ingehuurd door de Europese Centrale Bank om stresstests door te voeren binnen 130 banken verspreid over Europa. Gezien zijn lange staat van dienst en bewezen expertise, diende het adviesbureau onlangs een officiële klacht in tegen de BNB omdat Oliver Wyman zich gepasseerd voelde. Het bureau argumenteerde dat het aanbod vele malen beter was dan dat van de concurrentie. Minder dan een week later trok Oliver Wyman zijn klacht echter weer in, voordat de Commission for Protection of Competition (CPC) de klacht kon oppakken. Waarom de klacht is ingetrokken is onbekend.

De BNB heeft Deloitte Bulgarije nu groen licht gegeven om te starten met de uitvoering van de gecontracteerde werkzaamheden. Het consultancybureau heeft, zoals staat vastgelegd in de Europese wetgeving, tot 31 augustus 2016 de tijd om de noodzaak voor herstructureren van de banken te onderzoeken.