Roland Berger: Spaanse banken hebben 60 mld nodig

18 juni 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Vandaag neemt de Spaanse premier Rajoy de veelbesproken analyse van de Spaanse bankensector van Roland Berger en Oliver Wyman mee naar de G20-top die plaatsvindt in Mexico. Tijdens het congres presenteert hij het plan van aanpak van zijn regering en hoopt hij hiermee het vertrouwen in de noodlijdende bankensector te herwinnen. Opmerkelijk is dat de strategie-adviesbureaus hebben berekend dat de financiële instellingen tussen de €60 en €70 miljard nodig hebben – veel meer dan de berekeningen van het IMF (~€40 miljard) die vorige week zijn bekendgemaakt.

Analyse van Spaanse bankensector
De Spaanse regering heeft vorige maand Roland Berger en Oliver Wyman ingehuurd om de dramatische situatie in de Spaanse bankensector te onderzoeken. De consultants van beide firma’s hebben de kapitaalbuffers van de banken in kaart gebracht met behulp van stresstests en de balansen van banken gecontroleerd. Ondanks de torenhoge internationale druk heeft de Spaanse minister van Economische Zaken, Luis de Guindos, over de afgelopen weken herhaaldelijk aangegeven dat zijn land pas na de bevindingen van de adviesbureaus een beslissing zal nemen over de eventuele redding van banken.

Parallel aan de analyse van Roland Berger en Oliver Wyman heeft Spanje ook de “Big Four” accounting- en adviesbureaus PwC, Deloitte, KPMG en Ernst & Young gevraagd om gedetailleerde audits te doen van de bankensector. Deze resultaten worden naar verwachting eind juli gepresenteerd. 

Europa koos al voor veilige optie
De Europese ministers van Financiën besloten op 12 juni om voor zekerheid te kiezen – ze hebben maximaal €100 miljard beschikbaar gesteld voor de Spaanse bankensector. Het bedrag is 2,5 keer meer dan de berekeningen van het Internationaal Monetair Fonds (~€40 miljard) en nu blijkt ook veel meer dan de analyses van Roland Berger en Oliver Wyman.

Roland Berger
Roland Berger heeft afgelopen jaar veel adviesdiensten geleverd aan de top van de Europese financiële sector. Zo hielp het adviesbureau bij de oprichting van een Europese kredietbeoordelaar en adviseerde het de Duitse regering. De directeur van Roland Bergers Spaanse kantoor, de Portugees António Bernardo, wordt in de Spaanse media bovendien genoemd als een van de belangrijkste personen om de Spaanse bankensector uit de huidige crisis te helpen.

Oliver Wyman
Oliver Wyman, onderdeel van de Marc & McLennan Group (moederconcern van o.a. Mercer), heeft uitgebreide ervaring in de bankensector. Het adviesbureau ondersteunde eerder de Zwitserse UBS en de Anglo Irish Bank, die kort daarna beide door hun regeringen moesten worden gered. De belangrijke rol die Oliver Wyman nu in de bankencrisis heeft duidt er volgens Spaanse media op dat er extra aandacht zal worden besteed aan public relations, met name wanneer de uitkomsten van het onderzoek negatiever zijn dan wordt vermoed.