Ordina en NCOI lanceren Virtual Reality app voor pitches

10 december 2015 Consultancy.nl

Ordina heeft in samenwerking met NCOI de virtual reality app APPlause ontwikkeld, die gebruikers in staat stelt te oefenen met presentaties en pitches voor een gesimuleerd publiek. Tijdens het oefenen van de presentatie worden allerlei metingen verricht, waardoor aan het einde van de presentatie in de vorm van een rapport aanbevelingen worden gegeven om de presentatievaardigheden te verbeteren. APPlause werd onlangs voor het eerst gebruikt in een workshop voor ‘de Bikkels’ van de Bart de Graaff Foundation.

Communicatie is voor professionals een van de belangrijkste vaardigheden in de 21ste eeuw. Het presenteren of pitchen van ideeën, concepten of bijvoorbeeld een product dat verkocht moet worden, vormen belangrijke onderdelen hiervan. Niet iedereen is echter van nature goed in presenteren, en presentatieangst is een bekend en belemmerend probleem voor zowel ondernemers als professionals.

Oculus Rift, Ordina, NCOI

Om onder meer ondernemers en professionals te helpen bij het ontwikkelen van betere presentatievaardigheden heeft ICT dienstverlener Ordina in samenwerking met NCOI – in 2015 verkozen tot een van de beste Nederlandse digitale opleiders van het jaar – een virtual reality applicatie ontwikkeld. “Kunnen presenteren is een belangrijke skill die veel oplevert, maar het blijft voor veel mensen toch een drempel. Hoe kunnen we die drempel wegnemen? Virtual Reality biedt perspectief”, aldus Ordina over zijn nieuwe virtual reality app APPlause. De presentatie-coach app stelt de gebruiker in staat om een presentatie te geven in een gesimuleerde omgeving met publiek. Deze omgeving kan een klaslokaal zijn met twintig personen erin, maar bijvoorbeeld ook een grotere zaal met 200 personen. Op het scherm achter de presentator in de virtuele omgeving is de presentatie van de gebruiker zelf ingeladen. 

Naast dat de virtual reality het idee geeft dat de gebruiker voor een bewegend luisterend publiek aan het presenteren is, vinden er tijdens het oefenen van de presentatie ook allerlei real time metingen plaats. Zo worden de bewegingen van de presentator bijgehouden door middel van een soort camera, en wordt bijgehouden of de presentator te veel met zijn armen over elkaar staat, of juist te veel met zijn handen achter zijn of haar rug. Het gesimuleerde publiek reageert verschillend op deze bewegingen. Bovendien wordt onder meer spraakintonatie, -volume en –verstaanbaarheid gemeten, evenals een stopwoorden-analyse uitgevoerd (of de presentator een bepaald woord te veel gebruikt). Aan het einde van de presentatie genereert de applicatie een rapport met aanbevelingen en grafieken, waardoor de gebruiker zijn presentatie of pitch kan verbeteren, voordat hij of zij deze voor een echt publiek moet geven.

Onlangs werd de eerste workshop georganiseerd met APPlause. Bij de Bart de Graaff Foundation, die jonge mensen met een lichamelijke beperking ondersteunt bij het starten van een onderneming, mochten ‘de Bikkels’, zoals deze jonge ondernemers ook wel genoemd worden, de nieuwe app uitproberen en ermee trainen. Zo kunnen zij het door hen ontwikkelde idee straks beter presenteren en verkopen. Yvette Moerdijk, oprichter van de Stichting Infinita en Bikkel, was de eerste proefpersoon: “Je krijgt echt het gevoel alsof je iets presenteert, inclusief de spanning vooraf. Dat kun je oefenen met die bril op! Ook de persoonlijke rapporten die uit de tool genereerd werden, gaven mij veel handvatten en tips om in praktijk toe te passen.”

Erwin Vroom, commercieel manager, en Mirjam de Graaff, oprichter van de Bart de Graaff Foundation, geven aan veel toegevoegde waarde te zien in het presentatie-oefenen met een virtual reality bril. Ook NCOI is blij met de resulterende app, die is voortgekomen uit haar samenwerking met Ordina. Tom Bos innovatiemanager bij NCOI vertelt: “APPlause is een zeer mooie aanvulling op onze trainingen, realtime feedback voor gebruikers, met de tool kan er meer geoefend worden ook buiten de trainingsdagen en door objectieve resultaten kunnen we de waarde van onze trainingen direct inzien.”


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup