Vier adviesbureaus nemen deel aan Vitaliteitsbattle 2015

19 november 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Sport & Zaken en Atos Consulting organiseerden deze week weer de Vitaliteitsbattle, een evenement bedoeld om de vitaliteit binnen het Nederlandse bedrijfsleven te stimuleren. Dit jaar stond het evenement in het teken van het thema werkstress en in het bijzonder stressreductie door sport. In dat kader streden twintig organisaties met elkaar om elk het beste Vitaliteitsplan ‘stressreductie door sport’ op te stellen. Onder de deelnemers waren ook deze editie weer diverse consultancyspelers aanwezig, naast Atos Consulting waren dit BMC, Capgemini en EY. Winnaar van de Vitaliteitsbattle werd uiteindelijk scheepsbouwer IHC Merwede.

Werkstress. Eén op de acht werknemers in Nederland heeft er last van. Werknemers staan onder druk, ervaren minder regelruimte en er moet meer werk gedaan worden door minder personeel. Stress op de werkvloer is op dit moment beroepsziekte nummer één. Een groot aantal van de mensen die werken, sporen en bewegen te weinig. De sportdeelname daalt drastisch als mensen eind twintig zijn en gaan werken. Dit terwijl sport één van de manieren is om stress te voorkomen of te verminderen. Door te bewegen komt het lichaam in een gezonde stress toestand, waarbij het stresshormoon wordt afgebroken. Dit is de reden waarom mensen zich het na bewegen zowel lichamelijk als geestelijk ontspannen voelen. Het geeft nieuwe energie, zowel emotioneel als fysiek.

IHC - Winnaar van Vitaliteitsbattle 2015
Om werkstress te verminderen en vitaliteit in het bedrijfsleven te stimuleren organiseren
Atos Consulting en stichting Sport & Zaken ieder jaar de Vitaliteitsbattle, om het Nederlandse bedrijfsleven te helpen om met vitaliteit en duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan. Hierbij wordt ieder jaar een thema gekozen waarin de relatie met sport centraal staat. Dit jaar maakte de Vitaliteitsbattle onderdeel uit van de ‘Week van de Werkstress’, een initiatief van het ministerie van SZW. De organisatoren van de Vitaliteitsbattle en het ministerie van SZW hebben als gezamenlijk doel om werkend Nederland gezonder en vitaler te maken. Ook dit jaar werd de Vitaliteitsbattle weer ondersteund door diverse partners: Zilveren Kruis, Charity Green, Week van de Werkstress en opleider De Baak. “Een stressvrije en gezonde werkvloer zorgt niet alleen voor een betere arbeidsproductiviteit, maar ook voor teambuilding, daling van het ziekteverzuim én het verbetert de werkprestaties”, legt Evelien Meijer van Sport & Zaken uit. 

Aan de vierde editie van de Young Professionals Vitaliteitsbattle, die eerder deze week plaatsvond, namen in totaal twintig organisaties deel, waaronder diverse vertegenwoordigers uit de adviesbranche. Dit jaar waren dat naast medeorganisator Atos Consulting ook BMC (de winnaar van vorig jaar), Capgemini (winnaar van 2013en EY. Young Professionals van alle deelnemende organisaties stelden voor hun eigen organisatie een ‘vitaliteitsplan voor stressreductie’ op – daarbij begeleid door een senior manager. Doel van dat plan is om op een sportieve manier werkstress te verminderen of te voorkomen. Een overzicht van alle deelnemers:

Deelnemers Vitaliteitsbattle 2015


De Vitaliteitsbattle werd dit jaar gewonnen door het team van scheepsbouwer IHC Merwede, een organisatie met zo’n 3.000 werknemers in dienst. De Young Professionals bedachten een plan, waarbij (bestaande) management drives de basis vormden. Door in de huid van de medewerkers te kruipen, krijgt het personeel een sport- en beweegaanbod op maat met als doel het voorkomen van verzuim of stress door het sportaanbod. Volgens het team bestaat er binnen de organisatie van IHC Merwede een doelgroep van 40%, ruim 1500 medewerkers, die een duwtje in de rug nodig hebben om (meer) te gaan sporten. “Er was al veel aanbod, maar niet altijd afgestemd op de behoefte”, aldus het team.

Naast de competitie bood het evenement de aanwezige professionals ook de gelegenheid om met elkaar te netwerken en ook dit jaar waren er enkele sprekers uitgenodigd. Psychiater en columnist Bram Bakker en Arko van Brakel, directeur van de Baak, leverden beiden een inspirerende bijdrage. Macaw, een ontwikkelaar van digitale technologie, werd verkozen tot het sportiefste team van de Vitaliteitsbattle.