De 7 beste HR starters en Young Professionals van 2015

17 november 2015 Consultancy.nl 9 min. leestijd

Zeven jonge professionals strijden komende vrijdag voor de titels ‘HR Young Professional of the Year’ en ‘HR Starter of the Year’. Tot de finalisten behoren ook twee professionals werkzaam in adviesbranche: Joyce Haamans, werkzaam als HR Advisor bij accountants- en advieskantoor Mazars en Laurence van Tuijl, Junior Consultant bij HRD en leiderschapskantoor Higher & Company.

Voor inmiddels het derde jaar organiseren HRcommunity en P&O Actueel de ‘HRtalent of the Year’ verkiezing. De uitreiking van de awards, bedoeld om jonge HR talenten (zowel starters als Young Professionals) te stimuleren, vinden op 20 november plaats in het hoofdkantoor van AFAS in Leusden. Momenteel ronden zeven genomineerde kanshebbers op de awards een business case af, die zij tijdens de finale zullen presenteren ten aanzien van een volle zaal, de pers en de jury. Aan het einde van deze dag worden de verschillende prijzen uitgereikt binnen twee categorieën: HR Starters (‘HR Starter of the Year’) en HR Young Professionals (‘HR Young Professional of the Year’). 

De awards staan dit jaar in het teken van drie speerpunten: Talent, Innovatie en Verbinding. Volgens de organisatie van het evenement “is talent alleen niet voldoende. Het vraagt visie, ondernemerschap en impact om vernieuwende keuzes te maken en de weg vrij te maken naar de top van HR Nederland.” Een overzicht van de drie finalisten van dit jaar binnen de categorie Young Professionals:

Irma Vermeulen - Joyce Haamans - Wouter Hofstede

Irma Vermeulen werkt sinds twee jaar als strategisch adviseur bij de Gemeente Deventer. Daarvoor was zij werkzaam bij organisatieadviesbureau Twynstra Gudde, waar zij zich als extern adviseur bezighield op het gebied van organisatieontwikkeling, veranderkunde, samenwerking tussen organisaties en gaming. Vermeulen studeerde bedrijfswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Volgens Vermeulen zijn de belangrijkste HR uitdagingen van de toekomst het ontwikkelen van zowel vast als flexibel personeel, het inspelen op nieuwe generaties, en het bevorden van de doorstroom en in beweging krijgen van medewerkers.

Joyce Haamans behaalde een master in Business Studies (strategy track) aan de Universiteit van Amsterdam en werkte de afgelopen jaren in diverse (junior) HR rollen. Ze werkte onder meer zo’n vier jaar als HR Advisor bij Stichting Bronovo-NEBO en is momenteel als HR adviseur werkzaam bij Mazars, een accountants- en advieskantoor dat cliënten in het middensegment, beursgenoteerde ondernemingen en vermogende particulieren bedient. Als HR uitdagingen van de toekomst ziet Haamans: “Het blijven leveren van échte toegevoegde waarde, het aansluiten op de business en het blijven focussen op de doelstellingen zelf en niet de instrumenten die bijdragen aan het behalen van die doelstellingen.”

Wouter Hofstede is sinds medio 2015 HR Manager / Talent Manager bij detacheerder Brooklyn Group. Daarvoor was hij zo’n twee jaar werkzaam bij technisch dienstverlener Altran, waar hij zich bezighield op het snijvlak van human resource management en recruitment. Hofstede behaalde een master in Strategisch Human Resource Management aan de Utrechtse School voor Bestuurskunde en Organisatiewetenschappen. Hofstede ziet drie uitdagingen voor het HR domein voor de toekomst: “Het Binden, Boeien en begeleiden van professionals, Innovatie en Communicatie.”

Hieronder een overzicht van de vier finalisten van dit jaar binnen de categorie HR Starters:

Annemieke de Hoop - Laura Breugem - Carlijn Tijssen - Laurence van Tuijl

Annemieke de Hoop studeerde af in Human Resource Management aan de Hogeschool Utrecht en werkt sinds kort als P&O medewerker bij Nidos-Jeugdbescherming, waar ze zich met allerhande P&O taken bezighoudt. Ook is zij (freelance) actief bij Dietz Communicatie, waar zij onderzoek- en verslagleggingswerkzaamheden uitvoert voor een HRM-gerelateerd onderzoek, in opdracht van het College van bestuur en de Hogeschoolraad van de Hogeschool Utrecht. De Hoop verwacht dat de omgeving van veel organisaties steeds dynamischer zal worden en dat organisaties die klaar willen zijn voor de toekomst, hierop in moeten spelen. “Ik denk daarom dat het voor organisaties belangrijk is om in te zetten op de vitaliteit, innovativiteit, en flexibiliteit van medewerkers”, aldus De Hoop.

Ook Laura Breugem studeerde af in Human Resource Management aan de Hogeschool Utrecht en deed in diverse (afstudeer)stages al HR ervaring op. Zo analyseerde ze bijvoorbeeld het huidige HRM-serviceloket in het Groene Hart Ziekenhuis, en rondde ze haar afstudeeropdracht bij gemeente Zuidplas af, gericht op strategische personeelsplanning en employability. Inmiddels is ze sinds medio 2015 ook werkzaam bij de gemeente Zuidplas, als HR adviseur. Ten aanzien van HR gelooft Breugem “dat het heel belangrijk is om als HR-adviseur invloed te blijven uitoefenen op hoe bepaalde onderdelen in organisaties zijn ingericht, je rol als businesspartner te behouden en tegelijkertijd in te spelen op de actualiteit.”

Carlijn Tijssen rondde eerder dit jaar haar studie Human Resource Management af, aan de Fontys Hogeschool Tilburg. Sinds medio dit jaar is ze werkzaam als HR Officer bij JVH Gaming & Entertainment Group, een bedrijf dat casino’s exploiteert. Al gedurende haar studie liep Tijssen stage bij JHV en was daarnaast voor Fontys actief als Intaker voor aspirant studenten HRM. Ten aanzien van HR stelt Tijssen onder andere: “Waar men vroeger een baan voor het leven koos, zijn de criteria die men vandaag de dag stelt aan een baan of werkgever niet meer te vergelijken. Deze verschuiving geeft HR de mogelijkheid om ons te laten zien, om te leiden in plaats van te volgen.”

HR Talent of the Year

Laurence van Tuijl studeerde eerder dit jaar af in Strategisch Human Resource Management aan de Universiteit Utrecht. Inmiddels werkt zij sinds enkele maanden als Junior consultant bij Higher & Company, een adviesbureau uit Utrecht met zo’n twintig professionals in dienst, dat zich richt op vraagstukken op het gebied van HRD, leiderschapsontwikkeling en organisatieveranderingen. Begin dit jaar deed Van Tuijl – in het kader van haar afstudeerscriptie en in samenwerking met Higher & Company – onderzoek naar Vitaliteit & Leiderschap, onder verschillende professionals en organisaties in Nederland. Ten aanzien van HR stelt Van Tuijl onder meer: “HR staat niet los. Nooit. Niet binnen organisaties, maar ook niet van mij als persoon. Leiderschap binnen organisaties en het leiden van jezelf is hiervoor van belang. Het leiden van jezelf en daarmee het beïnvloeden van je omgeving, bijvoorbeeld je team, en de organisatie waarin je werkt. Je laten inspireren door anderen en daarmee mensen kunnen inspireren is de kern van het leggen van deze verbindingen.”

Om de finale te halen van de HRtalent of the Year verkiezing, hebben de zeven genomineerden reeds een lange weg van (voldoen aan) criteria en diverse procedures doorlopen. Na een eerste selectie van de HBO en WO starters (in afrondingsfase van studie) en young professionals (min. >3 jaar ervaring en ten tijde van nominatie werkzaam bij HR organisatie of in HR functie) werden de talenten verder beoordeeld, gedurende de kwart- en halve finales.

Zo werd er onder meer gekeken naar hun (HR) visie, de impact die zij hebben op hun omgeving, het netwerk dat zij hebben opgebouwd, het ondernemerschap dat zij tonen en het vakmanschap waarover zij beschikken. Deze eigenschappen en kwaliteiten zijn afgelopen september onder andere getoetst met een schriftelijke opdracht van de jury, waarna in oktober de overgebleven kandidaten in de halve finales een uitdagende business case kregen voorgeschoteld en opnieuw door een selectieproces gingen. In deze fase stonden co-creëren, netwerken en persoonlijke ontwikkeling centraal.

1e prijs HR Starters - 1e prijs HR Young Professionals

De bovenstaande zeven professionals wisten het uiteindelijk tot de finale te schoppen, die op 20 november zal worden gehouden in het hoofdkantoor van de AFAS in Leusden. Dan zullen de genomineerden de business case afronden en deze presenteren aan een volle zaal, de pers en de jury. Aan het einde van de dag worden de twee awards: ‘HR Starter of the Year’ en ‘HR Young Professional of the Year’ uitgereikt aan de winnaars van iedere categorie. 

Prijzen
Voor de winnaars liggen er interessante prijzen op hen te wachten. Zo is de eerste prijs voor de HR Starters een heuse baan als Junior HR Adviseur bij advocatenkantoor De Brauw, Blackstone Westbroek. De tweede prijs is een opleiding naar keuze binnen het aanbod van opleidingsbureau Trainers Academie en de derde prijs is een geheel verzorgde Personal Branding dag, verzorgd door PZinZ, een bemiddelingsbureau in HR admin en Payroll functies.

In de categorie voor Young Professionals ligt er als eerste prijs een deelname aan het HR Development programma van RaymakersvdBruggen te wachten, een HR consultancykantoor uit Weesp dat zich richt op de pijlers HR Sourcing en HR Consultancy & Development. De tweede prijs is een uitgebreid terugkoppelingsgesprek en twee coachingssessies*, uitgevoerd door talentmanagementbureau Lagerweij & Partners. de derde prijs betreft twee kaarten voor een musical in het AFAS Circustheater in Scheveningen.

Sponsoren en partners
Tien organisaties hebben zich als partner en sponsor verbonden aan het HRTalent of the Year evenement, waaronder AFAS Software, RaymakersvdBruggen, Yacht en Lagerweij & Partners.

Sponsoren en partners - HR starter of the Year

* Op basis van de testresultaten van een door Lagerweij & Partners tijdens de HRcompetitie eerder uitgevoerde talentanalyse van de kandidaten.