Assist: Lessen uit topsport basis voor teamontwikkeling
Binnen een organisatie zorgen voor meer vitaliteit onder individuele professionals is al lastig genoeg. Daar bovenop ook nog de juiste chemie vinden binnen teams is nog veel ingewikkelder. Volgens Assist, een bureau dat psychologie uit de sportwereld integreert binnen het zakenleven, kan teamontwikkeling echter eenvoudig verbeterd worden door het introduceren van best practices uit de topsport. Het resultaat? Een energieker en gemotiveerd team dat betere en duurzame prestaties levert.
Voor BV Nederland, maar ook binnen de overheid of op individueel vlak is vitaliteit van essentieel belang. Ziekteverzuim in Nederland is de afgelopen jaren weliswaar aan het dalen – in 2014 bereikte het verzuim zijn laagste percentage (3,8%) in de afgelopen 20 jaar – maar nog altijd scoort 30% van de werkende Nederlanders laag tot zeer laag op het gebied van vitaliteit, bleek uit een analyse van Schouten & Nelissen en Intermediair. Het gevolg is dat deze groep zich 3,5x vaker per jaar ziek meldt, wat onder andere leidt tot hoge maatschappelijke kosten. Volgens de onderzoekers is er een duidelijke link tussen verzuim, of een uiteindelijke burnout, en de mate van vitaliteit – die onder Nederlandse werknemers over de hele linie als matig kan worden bestempeld.
Ook voor teams heeft een gebrek aan motivatie, een slecht uithoudingsvermogen of lage vitaliteit gevolgen. Als afdelingen of teams binnen de proces- en waardeketens niet of onvoldoende functioneren kan dit voor organisaties mogelijk een hoog kostenplaatje betekenen. Teamontwikkeling en performance management zijn daarom al jaren speerpunten binnen organisatieontwikkeling, waarbij de meeste modellen en technieken het dilemma benaderen vanuit een business-, HR- of psychologisch perspectief.
Assist Sport en Organisatie, een dochterbedrijf van Hiemstra & De Vries, heeft onlangs een aanpak vanuit een andere invalshoek geïntroduceerd, namelijk vanuit de sportwereld. De organisatie gelooft dat ervaringen die binnen de topsport zijn opgedaan een positieve impact op de prestaties op de werkvloer kunnen hebben, wanneer deze met de juiste expertise uit andere domeinen worden gecombineerd. “We verbinden sport aan de ontwikkeling van teams”, zegt Roel Buikema*, die zelf kan bogen op meer dan twaalf jaar ervaring binnen het betaald voetbal en sinds kort als directeur leiding geeft aan het bureau. “De passie en drive die nodig zijn om in sport tot goede prestaties te komen zijn net zo hard nodig bij professionals op de werkvloer. In onze ervaring mist nu juist die drive en passie (en resultaatgerichtheid) vaak. Niet alleen in de ogen van managers, maar juist ook van medewerkers zelf”, zegt Buikema.
Vanuit de kracht van de twee werelden (sport en business) heeft Buikema, samen met Joscha de Vries** en Ralph Hanekamp***, twee ervaren organisatieadviseurs een speciale teamontwikkeling aanpak ontwikkeld die voortbouwt op de ‘lessons learned’ uit de topsport. De speciale aanpak die Assist hanteert is gebaseerd op het idee dat de dynamiek bij sport teams te kopiëren valt naar teams binnen organisaties. De teamontwikkeling aanpak bestaat in de praktijk uit drie delen: eerst doet een team inspiratie op met voorbeelden uit de topsport, gerelateerd aan het doel van de training. Vervolgens wordt samen gesport met alle leden van het team. Tenslotte volgt een terugkoppeling waar de verbinding wordt gemaakt, tussen datgene wat de deelnemers hebben gezien, de ervaringen van Assist met teams vanuit de topsport en met de uitdagingen waar het specifieke team voor staat.
Na het volgen van de teamontwikkeling zal volgens Assist een team over nieuwe energie beschikken en heeft het geleid tot een andere verbinding en verdieping van de relaties in het team. Daarbij leren collega’s kanten van elkaar kennen die ze nog niet eerder zagen. Tenslotte kunnen teams de lessen op het veld vertalen in de praktijk. Dat resulteert uiteindelijk in teams die vol energie en vitaliteit zitten en die vol motivatie binnen de organisatie betere en duurzame prestaties kunnen leveren.
* Roel Buikema heeft jarenlang gespeeld voor Sparta, MVV, Helmond Sport, Heracles Almelo, Excelsior, Den Bosch en VVV. In 2007 is hij gestopt en voetbalt nu nog bij Quick (Den Haag). Hij is momenteel lid van de deelnemersraad van het CFK. Voor zijn functie bij Assist was Buikema manager van de Ruud van Nistelrooy Academy, waar hij heeft bijgedragen aan het leggen van de organisatorische basis van deze stichting.
** Joscha de Vries is ruim achttien jaar organisatieadviseur. In 2004 zette zij samen met Jaring Hiemstra organisatieadviesbureau Hiemstra & De Vries op, een bureau met inmiddels 40 professionals dat werkt aan maatschappelijke opgaven. De Vries is sinds 2014 tevens bestuurslid van de Ruud van Nistelrooy Academy en was tot juli 2015 bestuurslid tophockey en sponsoring bij MMHC Voordaan. In september 2015 is zij gestart met het Sports Leadership Program aan de Universiteit van Nyenrode.
*** Ralph Hanekamp is ruim zes jaar organisatieadviseur en mede eigenaar van Hiemstra & De Vries. Hij is bestuurslid van de Leidse Sport Federatie, het officiële adviesorgaan van het college van B&W op het gebied van sport in Leiden. In de periode van 2008 – 2010 heeft Hanekamp zitting gehad in de commissie van beroep van de KNVB tuchtcommissie, district West II. Hij is actief voetballer en tennisser.