Accenture en EY partner van RTL Z Toekomstmakers

09 november 2015 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Nieuwszender RTL Z heeft de Toekomstmakers Top 100 bekendgemaakt, waarin de honderd meest baanbrekende innovaties uit Nederland zijn gerangschikt. De lijst bestaat uit Nederlandse innovaties die zijn gerealiseerd in deze eeuw, die tot de wereldtop in hun sector behoren en die een goed visitekaartje voor Nederland zijn. Vanuit de adviesbranche hebben Accenture en EY zich als partner verbonden aan het RTL Z programma.

Innovatie en het creëren van een innovatiecultuur binnen organisaties is anno 2015 belangrijker dan ooit, zeker nu de arbeidsmarkt en economie weer aan het aantrekken zijn. Om innovatieve bedrijven te stimuleren en in het zonnetje te zetten heeft nieuwszender RTL Z de ‘Toekomstmakers Top 100’ in het leven geroepen. Met Toekomstmakers* en de bijbehorende Top-100 wil RTL Z “Nederland op de kaart zetten als innovatief en ondernemend land”, vooral aangezien ons land volgend jaar zal fungeren als de voorzitter van de Europese Unie. RTL Z stelt verder: “De Toekomstmakers Top 100 vertegenwoordigt de diversiteit en hoge kwaliteit van Nederlandse innovatie en is een visitekaartje voor iedereen die Innovatief Nederland beter wil leren kennen.”

Toekomstmakers top 100 RTLZ

Eind oktober werd de Toekomstmakers Top 100 tijdens de Accenture Innovation Awards bekendgemaakt. De lijst bevat 100 bedrijven, van startups tot gevestigde spelers, verdeeld over 12 categorieën**, die tot de wereldtop in hun sector behoren en als een goed visitekaartje voor Nederland fungeren. De ranglijst is opgesteld door een onafhankelijke jury bestaande uit vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven en de wetenschap. Eppo Bruins, juryvoorzitter en directeur van technologiestichting STW, over de Nederlandse innovaties: “We zien Nederland vaak als een vlekje op de kaart. Dat is echt valse bescheidenheid. Het is goed als we beseffen hoeveel slimme en innovatieve Nederlandse ideeën de wereld veroveren en veranderen.” 

De Toekomstmakers Top-100 bestaat uit uiteenlopende innovatieve Nederlandse bedrijven. Met Toekomstmakers onderzoeken we waar de BV Nederland in de toekomst geld mee gaat verdienen, welke innovatieve bedrijven straks groot gaan worden. De Toekomstmakers top 100 geeft een mooi beeld van de vindingrijkheid en ondernemerschap die ons land te bieden heeft”, zegt Joris van Lierop, uitgever RTL Nieuwsgroep. Consultancy.nl licht hieronder per categorie een van de genomineerde Toekomstmakers uit.

Toekomstmakers innovations bedrijven

 • Air Quality – Bedrijf: SkyNRG – Innovatie: ontwikkelde duurzame vliegtuigbrandstof.
 • Big Data – Bedrijf: Blendle – Innovatie: ontwikkelde ‘pay-per-view’ model voor content
 • Clean & Secure Energy – Bedrijf: Deloitte – Innovatie: ontwikkelde duurzaam kantoor The Edge.
 • Efficient Use of Land & Subsoil – Bedrijf: Foreco – Innovatie: ontwikkelde Nobelwood, duurzaam zachthout met eigenschappen van hardhout.
 • Energy Efficient Buildings – Bedrijf: wehkamp – Innovatie: bouwde grootste e-commerce distributiecentrum ter wereld.
 • Food Security – Bedrijf: JPFT Foodlife + TOP – Innovatie: ontwikkelde automatische druivenplukmachine Pluckr.
 • Health – Bedrijf: WakaWaka – Innovatie: ontwikkelde WakaWaka LED lamp op zonne-energie.
 • Resource Efficient Industry – Bedrijf: DyeCoo – Innovatie: ontwikkelde methode voor water- en chemievrije textielkleuring.
 • Safe Public Environment – Bedrijf: Heijmans (& Daan Roosengaarde) – Innovatie: ontwikkelde ‘Glowing Lines’ voor veilig zicht op snelwegen.
 • Transport & Logistics – Bedrijf: Snappcar – Innovatie: ontwikkelde Snappcar, een initiatief voor autodelen .
 • Waste & Resource Efficiency – Bedrijf: Nerdalize – Innovatie: Nerdalize, verwarming van huizen door serverwarmte.
 • Water – Bedrijf: Basic Water Needs – Innovatie: ontwikkelde Tulip Technology, filters voor veilig drinkwater.

In de top-100 bevinden zich ook twee initiatieven/innovaties van spelers uit de adviesbranche. Allereerst accountants- en advieskantoor Deloitte, dat eerder dit jaar de opening vierde van het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld: The Edge. Daarnaast heeft e-commerce speler wehkamp onlangs het grootste e-commerce distributiecentrum ter wereld geopend, dat de capaciteit heeft om jaarlijks zo’n 34 miljoen pakketten te verzenden. Dit innovatieve project werd van begin tot eind intensief begeleid door adviesbureau IG&H Consulting & Interim.

Aan Toekomstmakers, dat naast TV programma ook een platform voor partijen vormt op het gebied van innovatie en ondernemerschap, hebben zich twee consultancybureaus als partner verbonden; Accenture en EY behoren tot de zeven belangrijkste partners uit de corporate wereld van RTL-Z*** en hebben in die hoedanigheid ook bijgedragen aan de totstandkoming van de lijst van 100 meest innovatieve bedrijven.

EY en Accenture - Toekomstmakers

Hoewel er geen rangschikking geldt voor de genomineerde bedrijven in de Top-100, kan het publiek wel hun stem uitbrengen op hun favoriete innovatie. Tijdens de laatste uitzending dit seizoen van RTL Z Toekomstmakers zal de publieksfavoriet worden bekendgemaakt.

* Het wekelijkse TV-programma van RTL Z, dat zich richt op leiderschap, innovatie, inspirerende ondernemers en slimme wetenschappers.

** De 12 categorieën: ’Air Quality’, ‘Big Data’, ‘Clean & Secure Energy’, ‘Efficient Use of Land & Subsoil’, ‘Energy Efficient Buildings’, ‘Food Security’, ‘Health’, ‘Resource Efficient Industry’, ‘Safe Public Environment’, ‘Transport & Logistics’, ‘Waste & Resource Efficiency’ en ‘Water’.

*** Overige partners van RTL Z zijn KPN, Océ, DSM, Philips, en ING.