Ecorys ontwikkelt intermodale planner voor Amsterdam

25 november 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Ecorys heeft voor de Haven van Amsterdam een online intermodale planner ontwikkeld, die eind oktober live is gegaan. De tool is een maatwerkoplossing op basis van de door Ecorys eerder ontwikkelde online containerrouteplanner Intermodal Links en helpt de Amsterdamse haven bij zijn groeidoelstellingen, door de voordelen van multimodaal transport inzichtelijk te maken. Hierdoor kan de Amsterdamse haven besparen op transportkosten en wordt ook het milieu gespaard.

Intermodaal transport, transport waarbij meer dan één vervoerwijze wordt ingezet, wordt steeds belangrijker in de supply chain. Bekende oorzaken hiervoor zijn onder meer het fileleed op de internationale wegen, stijgende brandstofprijzen en de druk op duurzaam en milieuvriendelijk transport. Analisten binnen de logistieke sector verwachten dat het gebruik van intermodaal transport met name binnen het Europese MKB, de komende jaren sterk zal stijgen.

De Rotterdamse adviesorganisatie Ecorys is goed bekend op het snijvlak van scheepvaart, transport en (container)logistiek. In 2013 lanceerde het Rotterdamse advieskantoor de online containerrouteplanner Intermodal Links*. De routeplanner is een online zoekmachine die het mogelijk maakt om de snelste en meest efficiënte intermodale dienstverlener te vinden voor het vervoer van containers tussen ruim 800 terminals in 48 landen. Eerder dit jaar berichtte Consultancy.nl ook over IntermodalPlanner.eu, de online containerrouteplanner die – op basis van het eerder ontwikkelde Intermodal Links – door Ecorys speciaal werd ontwikkeld voor Zeeland Seaports. Met behulp van deze tool krijgen gebruikers inzicht in de diverse transportmogelijkheden en de vervoerstijd van een vracht en kan de ideale transportroute voor een vracht bepaald worden.

Intermodalplanner Amsterdamse haven

Ook de Haven van Amsterdam, met een goederenoverslag van ruim 97 miljoen ton per jaar de tweede haven van Nederland en de vierde haven van West-Europa, heeft inmiddels een Intermodalplanner maatwerkoplossing laten ontwikkelen door Ecorys**. 

De intermodale planner helpt de haven van Amsterdam bij zijn groeidoelstellingen door duidelijk de voordelen te laten zien van multimodaal transport dat gebruikmaakt van de haven. Bedrijven die gebruikmaken van de haven kunnen besparen op transportkosten, terwijl ook het milieu wordt gespaard. De intermodale planner toont de optimale route naar vrijwel alle lokaties in Europa en ontsluit daarmee het intermodale achterland van de havens in de regio IJmond (Amsterdam, Beverwijk, IJmuiden, Velsen en Zaandam). Voor de Haven van Amsterdam zijn, naast ligging en diepgang, goede –intermodale- achterlandverbindingen bepalend voor de concurrentiekracht van de organisatie.

* De planner bepaalt de meest optimale route uit meer dan 11.000 directe verbindingen. Onlangs is de 130ste intermodale operator toegevoegd aan de zoekmachine. Sinds de lancering van Intermodal Links in mei 2013, is het aantal intermodale transport operators in de planner verdrievoudigd. Intermodal Links is als web-based plug-in beschikbaar om de intermodale (achterland)verbindingen van zeehavens, logistieke regio’s of terminals te promoten. De bediening lijkt op die van Google routeplanner.

** Ecorys ontwikkelde ook een containerrouteplanner voor de Container Terminal Wilhelmshaven JadeWeserPort, in het Duitse Nedersaksen.