Voordelen van crowdfunding en gestapelde financiering

30 september 2015 Consultancy.nl

Tom Vroemen, Managing Partner van Crowd About Now, gaat in een recente uitzending van Ondernemerscollege.nl in op het thema crowdfunding, de enorme toename van het aantal gecrowdfunde projecten of bedrijven en beschrijft de voordelen voor ondernemers die kiezen voor de razend populaire financieringsvorm. Want naast het opleveren van gelden zorgt crowdfunding ook voor betrokkenheid, nieuwe klanten en meer.

Crowdfunding heeft de afgelopen jaren wereldwijd een enorme vlucht genomen. In Nederland is de crowdfunding markt volgens Douw & Koren, een crowdfunding
adviesbureau uit Amsterdam, al twee keer verdubbeld in de afgelopen jaren. In 2015 zal de markt naar verwachting door de grens van €100 miljoen geïnvesteerd vermogen breken. Ook in de rest van Europa lijkt de opmars van de alternatieve financieringsvorm niet meer te stoppen – in 2014 is er in Europa in totaal voor zo’n €2,5 miljard gecrowdfund.

Ondernemers College Baker Tilly Berk

Ondernemerscollege
Om ondernemers van snelle duidelijke informatie te voorzien over de belangrijkste nieuwste trends (zoals crowdfunding) heeft accountants- en advieskantoor Baker Tilly Berk eerder dit jaar het online platform Ondernemerscollege.nl gelanceerd. In dit video-collegeconcept nemen gerenommeerde sprekers ondernemers mee in de trends van vandaag en de wereld van morgen. Sprekers gaan bijvoorbeeld in op de economie, ontwikkelingen in de sector, of ze leveren inspiratie ten aanzien van thema’s als leiderschap of ondernemerschap. In de meest recente aflevering van Ondernemerscollege, spreekt Tom Vroemen, Managing Partner van Crowd About Now*, over het succes van crowdfunding en de voor- en nadelen van de financieringsvorm.

“Waar ondernemers van oudsher meestal konden rekenen op een vermogend particulier of een institutioneel belegger om geld te lenen voor het starten van hun onderneming, zo waren er na de crisis steeds minder vermogende particulieren en steeds minder institutionele beleggers. Iedereen werd kritischer over hoe ze hun geld investeerden in ondernemerschap. Hoe kan dat nou? Zijn de ideeën slechter geworden? Is de kwaliteit van het ondernemerschap minder geworden? Nee, er was gewoon minder geld”, begint Vroemen zijn presentatie.

Crowd Funding

Met de opkomst van crowdfunding was een nieuwe manier geboren voor ondernemingen om aan geld te komen, maar toen Vroemen en zijn partners Crowd About Now in 2010 oprichtten, “zat hier niemand op te wachten”, vertelt Vroemen. Mensen waren vertrouwd om hun geld op de bank te zetten en naar de bank te gaan voor een lening. Maar in 2012 kwam daar verandering in. De Occupy-beweging kwam op, met mensen die er niet blij mee waren wat banken met hun geld deden – zij wilden liever hun eigen geld besteden aan een doel waar zij zelf achter stonden. En de houding van banken tegenover ondernemers veranderde: “toezicht begint zo hard op ons te drukken, we kunnen jullie niet meer helpen helaas”, legt Vroemen de positie van de banken uit. Het werd voor de banken door alle veranderingen in wetgeving bijna onmogelijk gemaakt om kleine geldbedragen uit te lenen aan ondernemingen.

De bank is echter al lang niet meer de enige investeerder in het MKB. Geld komt ook via allerlei alternatieve kanalen, zoals crowdfunding. Een positieve ontwikkeling wat Lorijn van Leersum, partner bij Baker Tilly Berk Corporate Finance, betreft. “Zeker als je kiest voor een combinatie van financieringsbronnen.” Hij noemt gestapelde financiering als voorbeeld – “een slimme oplossing voor de MKB-ondernemer die op zoek is naar investeerders. Je spreidt de risico’s en bent minder afhankelijk van de bank.” 

Van Leersum vervolgt: “Door strengere kapitaaleisen kunnen banken een financieringsaanvraag vaak niet voor 100% voor hun rekening nemen. Een logisch gevolg is dat ondernemers naast de bank naar andere geldverstrekkers gaan zoeken. In Nederland verdubbelt het via crowdfunding opgehaalde geld elk jaar en in de VS is nog maar 19% van de totale kredietverlening bancair. Ik zie dat crowdfunding vooral werkt voor ondernemers met een aantrekkelijk en herkenbaar product voor de consument.” 

Voordelen gestapelde financiering
Een financieringsbehoefte invullen met verschillende financieringsbronnen lijkt op het eerste oog wellicht “ingewikkeld”, erkent Van Leersum, maar biedt wel degelijk diverse voordelen. “Je bent daardoor niet afhankelijk van één partij.” En omdat het ook voordelen voor de bank met zich meeneemt opent het deuren die anders dicht waren gebleven. “Door bijvoorbeeld een deel van de financiering achtergesteld te lenen van private investeerders, verbetert de solvabiliteit van de onderneming. In de praktijk merk ik dat banken dan sneller bereid zijn ook te investeren. Ze hoeven minder uit te lenen tegen dezelfde zekerheid!”

Van Leersum stipt ook een andere invalshoek aan. “Er zit nog een ander aspect aan. Wie meerdere investeerders heeft, heeft blijkbaar vertrouwen gewonnen. Zeker als dat gepaard gaat met de controle van investeerders op het management. Ik ken genoeg geslaagde (oud) ondernemers die vanuit een bepaalde sympathie en betrokkenheid willen investeren in een bedrijf. Ze investeren niet alleen in geld, maar denken ook graag mee over de bedrijfsstrategie of brengen zakelijke partners of klanten in. Hierdoor heeft de bank meer vertrouwen in de onderneming en zal sneller willen investeren.”

Tom Vroemen en Lorijn van Leersum

Hij adviseert ondernemers dan ook om op zoek te gaan naar investeerders in hun eigen netwerk. “Wie weet is er een collega-ondernemer of belangrijke leverancier of klant geïnteresseerd in een investering. En bedenk dat je naast geld vaak ook betrokkenheid en expertise in huis haalt. Voor investeerders is het interessant als er meerdere geldschieters zijn om de risico’s te delen. Daarnaast wint hun toezicht op het bedrijfsmanagement het vertrouwen van de bank. Een gestapelde financiering is dus een win-winsituatie voor alle partijen.”

* Crowd About Now was de eerste crowdfunding organisatie in Nederland die het mogelijk maakte voor het grote publiek om vanaf €5 te investeren in een MKB-onderneming.


Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup