Crowdfunding markt in Europa goed voor 2,5 miljard

31 augustus 2015 Consultancy.nl

Via crowdfunding is in 2014 over heel Europa zo’n €2,5 miljard aan kapitaal opgehaald, waarvan bijna €2 miljard in het Verenigd Koninkrijk. Nederland haalt bovengemiddeld veel financiering op – €3,75 per inwoner ten opzichte van het Europees gemiddelde van minder dan €1 per inwoner (exclusief UK). Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Massolution.

Het financieren van start-ups en projecten door de ‘crowd’ is een steeds populairdere manier voor bedrijven en instellingen om kapitaal te verwerven. Steeds meer ondernemingen starten crowdfundprojecten, niet alleen om financiering binnen te halen, maar ook om bijvoorbeeld te testen of er wel vraag naar een product is voordat het op grote schaal geproduceerd wordt. Volgens recente data van Massolution* breekt de wereldwijde crowdfundingmarkt eind 2015 de grens van €30 miljard, ter vergelijking, in 2012 was de markt goed voor ‘slechts’ €2 miljard. Hoewel Noord Amerika meer dan de helft van de sector in handen heeft (€7,3 miljard) wordt ook in Europa flink gecrowdfund. 

Crowdfundingmarkt

€2,5 miljard
In 2014 is in Europa in totaal zo’n €2,5 miljard opgehaald aan crowdfund-financiering. Het Verenigd Koninkrijk haalde veruit het meeste op, maar liefst €1,9 miljard. Dat komt neer op bijna €30 per inwoner. In Frankrijk werd €152 miljoen gefinancierd en in Duitsland bereikte het crowdfundtotaal een grootte van €139 miljoen. In Nederland is circa €63 miljoen via crowdfunding gefinancierd in 2014 – een verdubbeling van de markt ten opzichte van 2013. Per inwoner is dat ongeveer een bedrag van €3,75. Een stuk lager dan in het Verenigd Koninkrijk, maar wel ruim bovengemiddeld voor het Europese vasteland – als het Verenigd Koninkrijk buiten beschouwing gelaten wordt, dan wordt er in Europa gemiddeld minder dan €1 per inwoner gefinancierd via crowdfunding. Volgens de onderzoekers haalt een Nederlandse onderneming gemiddeld €85.000 per project op. Creatieve en maatschappelijke projecten halen doorgaans veel minder op – gemiddeld €7.200 en €9.700 per project respectievelijk.

De Belgische crowdfundingmarkt verviervoudigde in 2014 naar een totale grootte van €4,35 miljoen. Met zo’n 300 projecten – in vergelijking met meer dan 2.000 in Nederland – loopt de Belgische markt in termen van volwassenheid achter op de Nederlandse crowdfunding industrie.

Crowdfundingmarkt Europa

Alternatieve financiering
De totale alternatieve financieringsmarkt in Europa, waar crowdfunding onderdeel van is, bereikte volgens berekeningen van EY en de University of Cambridge in 2014 een grootte van bijna €3 miljard. Twee jaar daarvoor, in 2012, had de markt nog een grote van minder dan €500 miljoen.

* Het onderzoek van Massolution werd uitgevoerd in samenwerking met diverse Europese partijen, waaronder Douw&Koren, Asociación Española de Crowdfunding, Financement Participatif France, German Crowdfunding Network en de University of Cambridge.

Nieuws

Meer nieuws over