Bureaus dragen bij aan Nieuw Organiseren Event
Op 8 oktober organiseert platform Nieuworganiseren.nu het Nieuw Organiseren Event, een evenement waarin nieuwe manieren van organiseren en samenwerken centraal zullen staan. In deze editie zullen vooral praktische toepassingen aan bod komen, die worden gepresenteerd door tal van deskundigen. Zij hebben ‘nieuw organiseren’ binnen hun eigen organisatie in de praktijk gebracht of hebben zich in het fenomeen verdiept en delen hun kennis en ervaringen met de bezoekers. Diverse bureaus leveren een inhoudelijke bijdrage, waaronder Finext, Meestersadvies, Meurs HRM en Scrum Company.
Om te kunnen blijven concurreren en te kunnen voldoen aan de steeds hogere eisen van klanten en de maatschappij klinkt anno 2015 steeds luider de roep om efficiëntere organisaties, leanere processen, klantcentriciteit of bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden. In deze wereld van continu veranderen, digitalisering en meer focus op duurzaamheid, dienen organisaties hun processen, werk en vormen van samenwerking anders in te richten dan voorheen.
Om dit fenomeen van ‘nieuw organiseren’ nader uiteen te zetten organiseert platform Nieuworganiseren.nu, een initiatief van (hoofdredacteur) Ben Kuiken en mede mogelijk gemaakt door diverse partners*, op 8 oktober het Nieuw Organiseren Event. In de Nieuwe Regentes Den Haag zullen tal van deskundigen hun praktische expertise over nieuwe manieren van organiseren, samenwerken en aanverwante thematiek delen met de doelgroep, bestaande uit managers, bestuurders, adviseurs en tal van andere professionals. Een impressie van de editie van vorig jaar.
Dit jaar leveren deskundigen van diverse bureaus hun bijdrage aan het Nieuw Organiseren Event. Een selectie:
Frank Fondse, bij financieel adviesbureau Finext verantwoordelijk voor projectbeheersing en business development, neemt bezoekers in de workshop ‘Eenvoud in Projecten’ mee in het thema ‘value based project management’ en hoe deze aanpak gebruikt wordt voor nieuwe manieren van organiseren. In zijn workshop maken deelnemers kennis met de aanpak en ervaren zij aan de hand van praktijkvoorbeelden en opdrachten wat de methode kan opleveren.
Sandra van Kolfschoten, eigenaar van boutique organisatieadviesbureau Meestersadvies, verzorgt de workshop ‘Nieuw Organiseren: meer dan een Nieuw Jasje. Toch?’ Daarin onthult zij de onderliggende waarden en betekenis van Nieuw Organiseren. Ze geeft onder andere antwoord op vragen als: “Hoe doorleeft Nieuw Organiseren bij uw organisatie”, en “Is het noodzaak? Verlangen? Hype? Levensstijl? Trend of……?”
Bert Bloem en Inge van Nispen, respectievelijk Senior HR Consultant en Consultant Organiseren met Talent bij HR advies- en searchbureau Meurs HRM, gaan in op het thema talentmanagement en nemen in hun workshop talent als basis voor het gehele organiseerproces. Gedurende de sessie wordt de bezoeker op speelse en praktische wijze meegenomen in deze blik op nieuw organiseren. De twee adviseurs geven ten aanzien van nieuw organiseren antwoord op vragen als: “wat is hiervoor nodig, wat verandert er in de samenwerking en hoe bereik je resultaten?”
Nienke van de Hoef en Gidion Peters, oprichters van Scrum Company, een implementatiebureau dat gespecialiseerd is in toepassingen van scrum en agile management, nemen de bezoeker mee in de wereld van de scrum methode en leggen uit wat deze simpele aanpak zo aantrekkelijk maakt. De deelnemers gaan aan de slag met een project en kunnen zelf ervaren hoe scrum samenwerking radicaal verandert.
Daarnaast leveren ook diverse niche bedrijven en bureaus gespecialiseerd in het thema nieuw organiseren een bijdrage. Een selectie:
Alieke van der Wijk en Henk van der Steen van Troje, een Amsterdams bureau dat zich specialiseert in het vergroten van de improvisatievaardigheid van mensen en organisaties, verzorgen de sessie ‘Het Nieuwe Werkoverleg’. Daarin leggen ze uit dat bij nieuw organiseren ook nieuw overleggen hoort. Ze zetten uiteen hoe overleggen eenvoudig, anders, beter, leuker en effectiever kan. Een workshop vol met tips, trucs, handvatten, nadenkertjes en alternatieven voor oud-vergaderen.
Jan Smit & Bart van Langen respectievelijk oprichter en adviseur bij Broosz, een adviesbureau uit Ede dat creatieve leercontexten ontwerpt en faciliteert die bijdragen tot een aanzet tot verandering binnen organisaties, richting Nieuw Organiseren, verzorgen een workshop. Jan Smit: “Nieuw organiseren vraagt om een nieuwe manier van verantwoorden binnen en tussen organisaties. De traditionele wijze van verantwoorden, hiërarchisch en met een centrale rol voor cijfers, noopt organisaties om oud te blijven organiseren. Broosz doet onderzoek naar en ontwikkelt met deelnemende gemeenten een nieuwe wijze van verantwoorden tussen gemeenten en de zorg voor de jeugd. Onderliggende vraag hierbij is: Hoe kan verantwoording de transformatie stimuleren in plaats van afremmen? In deze interactieve lezing delen Smit en Van Langen ervaringen en kennis over het onderzoek en over nieuwe wijzen van verantwoording.
Pieter van der Haak, Aukje Asma en Nanny van der Tol, werkzaam bij P&A Talentontwikkeling, een bureau dat incompany en open trainingen aanbiedt voor Organisatieontwikkeling, Leiderschap en Teamontwikkeling, verzorgen de workshop ‘Besluitvorming zonder hiërarchie’. Daarin worden deelnemers ingeleid in de techniek van ‘Deep Democracy’, een vorm van besluitvorming en overleg voor bijvoorbeeld zelforganiserende teams, waarbij elementen uit de onderstroom van het team aan de orde kunnen komen. Nieuw organiseren gaat hierbij verder dan besluitvorming op basis van consensus, sociocratie of de meeste stemmen gelden.
Geïnteresseerden die het Nieuw Organiseren Event willen bijwonen kunnen zich tot en met 8 oktober 2015 inschrijven op de site van het evenement.
* Overige partners van het evenement zijn: Bureau Nieuw Organiseren, ecare services, Organisatie21, P&A Talentontwikkeling, De Hele Olifant, Meurs, Happy Companies, Jij Online, Stichting Zelforganisatie, The Optimist, Acore