25 belangrijkste IT-consultancybureaus van Duitsland

07 september 2015 Consultancy.nl

De 25 grootste IT-consultancybureaus in Duitsland hebben afgelopen jaar goed gepresteerd. Een analyse van financiële cijfers toont aan dat hun gecombineerde omzet met 3,2% is gegroeid naar een totaal van €9,8 miljard. IBM GBS, Accenture en T-Systems zijn met afstand de grootste spelers in de markt voor technologieconsulting, samen goed voor 40% van de totale omzet van de top 25.

Jaarlijks brengt Lünendonk, een analistenbureau, de staat van de Duitse IT-consultancybranche in kaart. Het bureau focust hierbij op de top van de markt, en kijkt naar onder meer de ontwikkelingen in omzet, winst, en personeelsbestand van de 25 belangrijkste spelers.

German IT Consulting & Systems Integrations Market

Een analyse van Lünendonk’s data toont aan dat de 25 belangrijkste IT-consultancybureaus en systeemintegratie dienstverleners in Duitsland afgelopen jaar een gezamenlijke omzet hebben gegenereerd van €9,8 miljard – ongeveer een kwart van de totale waarde van de Duitse IT-advies en dienstenbranche. Samen bieden de 25 topspelers werk aan net meer dan 52.000 werknemers – ongeveer 1.700 meer dan vorig jaar – waarbij IBM Global Business Services (6.800) en Accenture (5.850) de grootste werkgevers zijn. De gecombineerde omzet is 3,2% hoger dan vorig jaar, terwijl over 2014 een gemiddelde bureaugroei is genoteerd van 7,2%.

In de top van de markt hebben zich een aantal verschuivingen voltrokken. T-Systems, de marktleider van 2013, is gezakt naar de derde plek als gevolg van een 13% daling in sales – deels veroorzaakt door een grote reorganisatie. IBM GBS is de nieuwe nummer 1, terwijl Accenture naar de tweede plek is geklommen, gestuwd door een 10% inkomstengroei. De top vijf wordt net als in 2013 afgesloten door Franse IT-grootmachten Atos en Capgemini, al zijn zij wel van plaats gewisseld.

German IT Consulting & Systems Integrations Firms

In de rest van de top 10 is het redelijk rustig gebleven. CSC, msg systems, Allgeier en Hewlett-Packard behouden alle vier hun positie in de top 10. #9 Arvato Systems is de enige nieuwkomer in de top 10. Het bureau noteerde over 2014 een groei van 18% naar een omzet van €337 miljoen. Een indrukwekkende groei, maar nog steeds minder dan een kwart van de inkomsten van IBM GBS.

In de rest van de top 20 zijn nog enkele grote wereldwijde bureaus terug te vinden, waaronder Indiase reuzen Infosys en Tata Consultancy Services, het Canadese CGI (die net als in Nederland voortbouwt op de oude Logica organisatie) en het in de VS gevestigde NTT Data. Itelligence, een in Bielefeld gevestigd IT-consultancybureau, mag zichzelf de snelste groeier van de top 25 noemen. Het bureau realiseerde een groei van 35%, waardoor zijn omzet steeg naar ruim €225 miljoen – goed voor de 15e plek op de lijst. De enige nieuwkomer in de top 25 is Reply Group, die binnenkomt op de 24e plek. Na twee jaar afwezigheid in de top 25 heeft Reply Group zijn plaats terugveroverd, ten koste van het in Cologne gevestigde IT-bureau Seven Principles.

In totaal hebben 18 van de top 25 IT consulting bureaus een groei in sales gerealiseerd, waarvan 10 bedrijven zelfs meer dan 10% groei konden noteren. Van de 25 heeft één bureau zijn omzet gelijk gehouden aan vorig jaar (SQS), terwijl de overige spelers moesten inleveren ten opzichte van voorgaande jaar. Volgens de analisten is de positieve ontwikkeling van de top 25 spelers vooral een gevolg van een verbeterend economisch klimaat, evenals van de groeiende vraag naar IT en digitale transformaties. “De meeste klantorganisaties zijn op het moment aan het investeren in technologie, en breiden uit op elementen van hun digitale strategie zoals Mobile, Big Data en Cloud”, schrijven de onderzoekers.

Top 4 - 25 IT Consulting & Systems Integration Firms in Germany

Naar verwachting zal de Duitse IT consultancymarkt zijn groeipad verder doorzetten in 2015, waarbij de top 25 spelers zich goed hebben gepositioneerd om de kansen in de markt te benutten. “Gevestigde IT consultancybureaus zullen op lange termijn kunnen profiteren van een grotere pijplijn aan orders, wat terug te zien zal zijn in de omzetten van deze bedrijven”, stellen de auteurs. Concrete voorspellingen voor 2015 en de jaren daarna zijn niet gedaan, hoewel de verwachting is dat 2014 overtroffen wordt.

Audit, belasting en financieel advies
Onlangs lichtte Consultancy.nl een soortgelijke analyse uit van het audit, belasting en financieel advieslandschap in Duitsland, waaruit onder andere blijkt dat deze markt anno 2015 bijna €6,4 miljard waard is.

Nieuws

Meer nieuws over