Zorgrobots leiden tot een hogere zelfredzaamheid

28 juli 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Patiënten en overige afnemers van zorg die worden geholpen door zorgrobots zijn actiever en meer zelfredzaam. Dat blijkt uit recent onderzoek van M&I/Partners dat werd uitgevoerd door twee masterstudenten van de TU Eindhoven. Eind juni werden de resultaten gepresenteerd en werden ‘Zora’ en ‘Paro’ gedemonstreerd, twee zorgrobots die worden ingezet in de zorgsector.

Robotisering levert enorme kansen op binnen uiteenlopende sectoren. Vooral binnen de zorgsector kan robotisering enorme efficiëntie- en verbeteringsslagen teweeg brengen. Om te kijken welke kansen robotica in de zorg – of ‘zorgrobotica’ – kan bieden heeft consultancybureau M&I/Partners in samenwerking met de TU Eindhoven, een onderzoek naar zorgrobotica uitgevoerd. Eind juni organiseerde het adviesbureau, dat zich richt op het snijvlak van organisatie-inrichting en informatievoorziening, een presentatie van de onderzoeksresultaten. 

Robotisering in een ziekenhuis

Zorgrobotica activeert
Op 24 juni, nadat de middag geopend werd door Antoon van Luxemburg, principal adviseur bij M&I/Partners, kregen Iris Huijben en Eline de Ridder het woord. Zij voerden in opdracht van M&I/Partners het onderzoek uit, als onderdeel van hun Master Technische Innovatiewetenschappen aan de TU Eindhoven. Volgens de onderzoekers zijn de belangrijkste conclusies van het onderzoek dat zorgbehoevenden, die interacteerden met bijvoorbeeld de zorgrobots ‘Zora’ en ‘Paro’ (zie hieronder), daar actiever van werden. Ook bleken deze personen zelfredzamer door de inzet van de robots en hadden zij het gevoel meer regie en autonomie te verkrijgen.

Na de presentatie van de onderzoeksresultaten demonstreerde Dick van de Pijl van Focal Meditech hun therapeutische robot ‘Paro’, en werd zorgrobot ‘Zora’ gedemonstreerd door Consyst/QBMT. Paro is een robot baby zadelrob, die gebruikt wordt om patiënten te kalmeren. Zora is een kleine robot met armen, benen en een gezicht. De zorgrobot wordt onder andere ingezet bij revalidatie-oefeningen in rust- en ziekenhuizen, en kan helpen eenzaamheid bij senioren te verdrijven.

Paro en Zora

Toekomstperspectief
M&I/Partners onderscheidt in het onderzoeksrapport ook een aantal algemene trends in de ontwikkeling van de robots in de zorg. In de toekomst zullen robots onder andere meer gepersonaliseerd worden, kunnen zij nog beter data verwerken en hebben zij meer functies. Maar ook kan de inzet van zorgrobotica volgens het bureau leiden tot het ontstaan van nieuwe diensten in de zorg. 

Toch kan de ontwikkeling en inzet van robots ook een bedreiging vormen voor sommige doelgroepen. Zo bleek in het najaar van 2014 uit onderzoek van Deloitte dat door verdere automatisering en robotisering de komende jaren zo’n 2 tot 3 miljoen banen op de tocht komen te staan.