Deloitte: Robotisering bedreigt 2 tot 3 miljoen banen

02 oktober 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Door automatisering en robotisering verdwijnen er de komende jaren tussen de 2 à 3 miljoen banen. Met name de MBO doelgroep zal hard worden geraakt, blijkt uit een prognose van Deloitte.

Eerder deze week verkondigde Lodewijk Ascher, de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dat er in de komende jaren veel banen zullen verdwijnen door de opmars van robotisering, een van de modernste vormen van automatisering. Hoewel hij geen getallen noemde stelde Ascher dat het gebruik van robots in de toekomst grote gevolgen kan hebben voor de Nederlandse werkgelegenheid. Vooral op het gebied van laaggeschoold werk kunnen robots in de toekomst de werkzaamheden van mensen overnemen, waarschuwde de minister.

In het digitale tijdperk van vandaag de dag is automatisering niet meer weg te denken. In sneltreinvaart worden technische innovaties ontwikkeld die in bijvoorbeeld de productie- en automotive sector worden ingezet. Maar ook op ICT gebied of bijvoorbeeld binnen de telecomsector vliegen de technologische innovaties ons om de oren. Reden genoeg om de mogelijke gevolgen van de impact van dergelijke ontwikkelingen op de arbeidsmarkt te onderzoeken.

Deloitte: Robotisering bedreigt 2 tot 3 miljoen banen

Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat automatisering en robotisering grote gevolgen zullen hebben voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Volgens het advieskantoor staan 2 tot 3 miljoen banen op de tocht, en mogelijk zelfs meer, omdat het een “conservatieve inschatting” betreft. Vooral medewerkers in de laagopgeleide dienstverlening worden geraakt, waaronder administratief medewerkers, boekhouders, assemblage-medewerkers en bijbanen voor jongeren zoals pizzakoerier en vakkenvuller. Tegelijkertijd lopen taxi-, vrachtwagen- en buschauffeurs een hoog risico. In totaal worden naar schatting 1,3 miljoen mbo’ers geraakt, in de sectoren economie, recht en management (0,8 miljoen) en techniek (0,5 miljoen).

Voor hoger opgeleiden liggen de risico’s vooral bij beroepen op kort-HBO-niveau (laborant, opzichter, verzekeringsagent en elektricien) en op HBO/WO-niveau bij beroepen als accountants en analisten.

Op basis van de analyse waarschuwen de onderzoekers dat actie nodig is, van zowel de overheid als BV Nederland. “Het uiteindelijke tempo van de ontwikkeling wordt in sterke mate beïnvloed door de snelheid waarmee arbeidsbesparende technologie wordt geadopteerd door het bedrijfsleven. Ook de ontwikkelingen in de regelgeving rondom robotisering beïnvloeden het tempo van de ontwikkelingen.”

Op termijn is het onvermijdelijk dat arbeidsplaatsen verloren gaan, maar wanneer de partijen de handen ineenslaan en effectief te werk gaan kunnen ze de afname in arbeidsplaatsen vertragen. Nog belangrijker is dat ze op deze manier de bedreigingen omzetten in kansen, door bijvoorbeeld kennisleiderschap op te bouwen op het gebied van robotisering en zodoende het buitenland voor te blijven in de ontplooiing van deze technologie.