Ondernemerscollege video over bitcoin en de blockchain

21 juli 2015 Consultancy.nl

In een recente uitzending van het Baker Tilly Berk Ondernemerscollege vormden bitcoins en blockchains het centrale thema van de avond. Aan het woord kwam Rutger van Zuidam, bitcoin specialist en oprichter van onder meer Intobitcoin.com. Hij nam het publiek mee in de mogelijkheden van de nieuwe (blockchain) technologie, die volgens hem vrije handel kan opleveren, waarbij inmenging van derde partijen zoals banken, accountants en overheden in de toekomst niet meer nodig zal zijn.

Bitcoins en blockchains

Hoe zat het ook alweer? Bitcoins betreft een virtueel valutasysteem, ook wel cryptocurrency genoemd, dat berust op een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk en functioneert op basis van de principes van cryptografie. Cryptocurrencies worden niet centraal beheerd door een overheid, instelling of bijvoorbeeld een bank, maar kunnen via het netwerk worden overgedragen. Sinds de lancering van bitcoin in 2009 zijn nog altijd veel mensen sceptisch over de toepassing van de digitale munteenheid, maar anderen spreken over een revolutionaire doorbraak voor de betaalsector.

Consultancybureau
Innopay bijvoorbeeld, die stelt dat het concept van cryptocurrencies het innovatiepotentieel heeft om de markt te verstoren. Volgens Innopay, maar ook diverse overige deskundigen, zit de echte innovatie van digitale valuta in de technologie achter cryptocurrencies, de zogenaamde ‘blockchain technologie’. Door deze technologie worden betalingen in principe betrouwbaarder (aangezien het vervalsen van een transactie bijna onmogelijk wordt) en versterkt het de transparantie in het hele systeem. 
Bitcoins

Baker Tilly Berk Ondernemerscollege

In de meest recente editie van het onlangs gelanceerde Ondernemerscollege, een initiatief van Baker Tilly Berk, stonden bitcoins en blockchains centraal in de uitzending. Rutger van Zuidam, bitcoin specialist en oprichter van onder meer Intobitcoin.com, keek samen met het aanwezige publiek naar de impact die cryptocurrencies, bitcoins en de blockchain technologie in de toekomst kunnen hebben op de wereldwijde handel en het betalingsverkeer. 

Ook volgens Van Zuidam zorgt vooral de onderliggende (blockchain)technologie voor een enorme impact op de nieuwe marktrealiteit, waarin vrije handel tussen mensen en organisaties zal kunnen plaatsvinden, zonder tussenkomst van derde partijen (banken, accountants, notarissen e.d.). Aan het einde van de uitzending roept Van Zuidam ondernemers op om met elkaar de discussie aan te gaan en te ontdekken hoe zij zelf hun voordeel met blockchaintechnologie kunnen doen. Hieronder valt de uitzending (duur: ca. 15 minuten) van het Ondernemerscollege te bekijken.

Perspectief

In het verlengde van dit onderwerp ging Van Zuidam onlangs ook het gesprek aan met Baker Tilly Berk bestuursvoorzitter Arno van der Heijden. In een blog op de website van het Ondernemerscollege verkenden zij de mogelijkheden en consequenties van de bitcoin en de blockchain technologie voor de toekomst.

Daarin vertelt Van Zuidam welke branches er nu al profiteren van de nieuwe technologie en legt hij uit dat nog maar weinig consumenten voorlopig in het bezit zijn van bitcoins. Hij voorziet dat de blockchain technologie vooral toegepast zal worden binnen sectoren als e-commerce en de logistieke sector, maar ook binnen sectoren waar men te maken heeft met complexe systeem rapportages, zoals ziekenhuizen of de zorgsector. “Geld, kentekens, vastgoed en aktes worden straks via de blockchain geregistreerd en geïdentificeerd. Zo kunnen we zaken zoals RDW, Kadaster, KvK en banken slimmer en goedkoper maken, terwijl ook het gebruiksgemak kan worden verhoogd”, licht Van Zuidam toe. Van der Heijden vraagt hoe lang het zal duren voordat blockchaintechnologie echt relevant zal worden in de maatschappij. Van Zuidam: “Zodra er een oplossing is gevonden om de identiteit goed vast te leggen via de blockchain.”

Nieuwe startups

Ook wijst Van Zuidam op de bedreiging die bitcoin vormt voor bedrijven binnen de financiële sector die hun geld verdienen door het verplaatsen van geld, zoals banken of creditcardmaatschappijen. Volgens de bitcoinexpert zijn het met name kleine startups die met hun diensten en producten onderdelen van bestaande organisaties in verbeterde vorm vervangen. Hij verwacht dat er in de toekomst daarom vele kleinere startups zullen opduiken, maar dat deze niet los zullen opereren, maar binnen een ecosysteem van organisaties, waarin de blockchain technologie als een verbindend smeermiddel zal fungeren.

Van der Heijden vraagt hoe Van Zuidam bijvoorbeeld de toekomst van accountancy ziet, wanneer de blockchaintechnologie mogelijk de controlediensten overneemt. Van Zuidam geeft aan dat alles “real-time” wordt. “Een jaarrekening zal in de toekomst niet meer nodig zijn… Accountingkennis moet ook in de software komen. Alles wat voor een audit nodig is wordt straks verankerd in software die met blockchaintechnologie verbonden is”, legt hij uit. Van der Heijden verwacht een soortgelijk beeld: “Ik zie zeker gebeuren dat accountants geld gaan oormerken en helpen om met blockchaintechnologie begrotingen te programmeren in de software. Als geprogrammeerd wordt waar een bitcoin aan uitgeven mag worden, wordt in feite de aanwendbaarheid van geld vooraf gecontroleerd. De compliance checks gebeuren dan vooraf.”

Toch zal technologie volgens Van der Heijden niet allesbepalend zijn: “Ik geloof alleen niet dat de techniek de mens volledig kan vervangen. Een goede adviseur kijkt niet alleen naar de cijfers. Hij kent ook de ondernemer, het bedrijf, zijn familie en het hele verhaal erachter”, stelt de Baker Tilly Berk bestuursvoorzitter.

Ondernemerscollege

Van der Heijden vraagt Van Zuidam tenslotte wat hij – met het oog op het toepassen van blockchaintechnologie – MKB ondernemers zou aanraden. Van Zuidam: “Dit is dé tijd voor startups of nieuwe dochter- of zusterondernemingen waarbij internettechnologie en nieuwe samenwerkingsvormen via netwerken een rol spelen. Stel je zit in de logistieke sector. Je ervaart fricties in je administratieve processen én je kent een internetbedrijf. Dan zou ik de samenwerking zoeken en jezelf afvragen of het probleem met internet- of blockchaintechnologie is op te lossen. Iets pakken uit een andere wereld en combineren met nieuwe technologie, daar liggen de gouden eieren voor het MKB”, besluit hij.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius it's public ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup