Interview Barth de Klerk, partner bij First Consulting

10 juli 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Barth de Klerk studeerde Economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en is inmiddels al 20 jaar werkzaam in de Utility sector in Nederland en de VS. Hij begon zijn carrière bij Andersen Consulting en maakte na 12 jaar de overstap naar de andere kant van de tafel. Vervolgens heeft hij 7 jaar lijnervaring opgedaan in diverse managementrollen bij onder andere Eneco, Enexis en Stedin. Begin dit jaar kwam hij terug naar de advieswereld en is hij toegetreden als partner van First Consulting

Consultancy.nl ging met Barth in gesprek om meer over hem en zijn overstap naar First Consulting te weten te komen.

Wat drijft jou in jouw dagelijkse werkzaamheden?
Mijn inspirator is de Braziliaanse CEO Ricardo Semler die een succesvol bedrijf heeft neergezet met zijn leiderschapsstijl. Een voorbeeld van “the Semco Way” is: creativiteit stimuleren en de durver ondersteunen. Net als Semler ben ik van mening dat een bedrijf alleen succesvol kan zijn als je mensen stimuleert, motiveert en de ruimte geeft om te groeien. Gras gaat toch ook niet harder groeien als je eraan trekt? Maak gebruik van de kennis en ervaring op de werkvloer en bouw vanuit de kracht van een organisatie, daar ligt het succes!

Barth de Klerk - First Consulting

Hoe kwam jij met First Consulting in aanraking?
Mijn eerste contact met First was een ontmoeting met twee oud-collega’s die een project voor mij wilden doen. Als (destijds) klant aan de andere kant van de tafel was ik geen voorstander van consultants, maar de mannen van First Consulting triggerden iets bij mij. Ze adopteerden mijn uitdaging zonder te pretenderen dat ze mijn business beter begrijpen en gingen aan de slag met mijn medewerkers om samen op pragmatische wijze resultaat te boeken. Dus geen standaard oplossingen, geen handboeken maar handen uit de mouwen en met respect voor ieders inbreng gezamenlijk iets neerzetten dat beklijft. Dat bouwen aan meetbaar resultaat kenmerkt zowel mij als First Consulting, dus er was meteen een logische match.

Waarom ben jij destijds overgestapt van consultant naar een functie in de lijn?
Op een gegeven moment kreeg ik van een klant de vraag om te komen praten voor een lijnfunctie. Ik was erg benieuwd hoe dat zou zijn en of ik daar wel geschikt voor zou zijn. Mede door die nieuwsgierigheid ben ik de uitdaging aangegaan en heb ik destijds de overstap gemaakt die me ook zeker beviel. Wel viel me op dat ik ook in mijn rollen als manager en bestuurder steeds zocht naar potentie om verder te verbeteren. Uiteindelijk heb ik bij verschillende organisaties prachtige verandertrajecten mogen initiëren en leiden. Ik krijg energie als ik individuen en teams zie ontdekken hoe ze op een steeds hoger niveau kunnen functioneren. Op die manier een business sterker maken en transformeren mag ik met First weer doen en nu zowel intern als bij onze klanten.

Hoe heb jij je eerste half jaar bij First ervaren?
De samenwerking tussen mensen van First maakt elke dag veel indruk op me. Een hoge gunfactor tussen collega’s en iedereen gaat door tot het uiterste om het beste voor de klant neer te zetten. Daarnaast ben je als werknemer van First geen nummertje dat verdwijnt in een gigantisch team. Je krijgt vanaf je eerste dag de kans om heel diverse rollen te vervullen en hebt daarin meteen al een grote verantwoordelijkheid voor je klantproject en voor het mede bouwen aan ons dynamische bedrijf.

First Consulting

Hoe ga jij bijdragen aan de groei-ambitie van First?
Mensen stimuleren, motiveren en ruimte geven om te groeien! Ik vind het leuk om grote groepen mensen te enthousiasmeren en te leiden. We hebben een heel mooie groep gedreven consultants. Dat ik eraan kan bijdragen door hun groei te stimuleren, de ambities van ons bedrijf te realiseren is natuurlijk een prachtige opgave. Daarnaast ga ik mijn lijnervaring inzetten om nog meer advies-op-maat te kunnen leveren aan klanten, want er telt maar één succes: het succes van de klant! Laten we daarom maar niet spreken van “advies-op-maat” maar “resultaat-op-maat” ;-)

Afgelopen maand sprak Consultancy.nl met Ryco Buffinga en Sjoerd Donker. In het interview vertellen zij over hun medior rol bij First Consulting.