ZZP’ers in ICT en zakelijke advisering verdienen meest

30 maart 2015 Consultancy.nl

Zelfstandigen zonder personeel die actief zijn in de ICT en adviesbranche verdienen gemiddeld veel meer dan hun vakgenoten in andere branches. In de handel, horeca en reparatiesector verdienen zij het minst. Dat blijkt uit een analyse van de research redactie van Consultancy.nl.

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) in Nederland is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Waren er volgens het CBS begin 2004 nog minder dan 550.000 ZZP’ers, halverwege 2013 waren het er al bijna 800.000. De stijgende trend blijft de komende jaren zichtbaar – naar verwachting zal het aantal ZZP’ers het komende decennium de grens van 1 miljoen overschrijden.

Omzet en Inkomen ZZPers

Op basis van data van zo’n 3.000 Nederlandse zelfstandigen zonder personeel* deed de research redactie van Consultancy.nl onderzoek naar de inkomensverschillen tussen de groepen.

Omzet en inkomen
Bijna de helft van de ZZP-ondernemingen heeft een jaaromzet van meer dan €50.000, waarvan ongeveer 27% meer dan €100.000 omzet per jaar genereert. Zo’n 42% van de ZZP’ers heeft een omzet tussen de €25.000 en €100.000 per jaar. Een kleine 2% heeft omzetcijfers meer dan €500.000. De ZZP’ers zijn echter in een breed scala aan sectoren actief, en de verschillen zijn aanzienlijk.

ZZP inkomen per sector

Een analyse van het inkomen van ZZP’ers per sector geeft een beter beeld van de verschillen. Zelfstandigen in de ICT en adviesbranche (‘zakelijke dienstverlening’) verdienen gemiddeld veruit het meest. Meer dan 45% van de ICT’ers verdient meer dan €3.000 per maand, waarvan 19% meer dan €5.000. In de adviesbranche zijn de percentages iets lager met 23% in de €3.000 - €5.000 range en 14% boven de €5.000 – in totaal 37% boven de €3.000 per maand. Van de ZZP’ers in andere sectoren verdient gemiddeld 16% meer dan €3.000 in de maand, waarbij landbouwers met 23% het meest in deze inkomensgroep vallen en handel, horeca, reparatie, en overige dienstverlening met gemiddeld 12% het minst.

De vraag is natuurlijk, waar komen de verschillen vandaan? Consultancy.nl nam drie mogelijke oorzaken onder de loep: het aantal uren dat de ZZP’er besteedt aan zijn onderneming, het tarief dat per sector wordt gevraagd en het relatieve opleidingsniveau van de branche.

Aantal gewerkte uren - ZZPers

Werkuren
Kijkend naar het aantal uren dat ICT’ers en adviseurs zonder personeel per week aan hun onderneming besteden scoren zij niet opvallend hoog. 78% van de ICT ZZP’ers werkt meer dan 40 uur per week en 66% van de adviseurs. In zowel de landbouw als bouw wordt vaker meer dan 40 uur gewerkt en de zakelijke dienstverlening wordt ook door de transport-, horeca- en industriebranches gepasseerd. De meeste ICT’ers (53%) en adviseurs (49%) in de ZZP-markt werken 40-60 uur per week, daar scoort alleen de bouw hoger.

Gemiddeld uurtarief van ZZPers

Tarieven
In gemiddelde uurtarieven steken de zakelijke dienstverlening en ICT-branche wel boven de andere sectoren uit. ZZP-adviseurs vragen gemiddeld €86 per uur, met 95% tussen de €82 - €90. ICT’ers hebben net iets lagere tarieven, gemiddeld €73, maar hier schommelen de uurtarieven iets meer met een standaardafwijking (SA) van €6. Derde plaats – met een aanzienlijke €11 per uur lager dan in de ICT – is voor de onderwijs en training-branche met de sterkst schommelende tarieven (SA: €9) en een gemiddeld uurtarief van €62. ZZP’ers uit andere branches vragen gemiddeld ongeveer €43 per uur, met de bouw en landbouw als branches met het laagste uurtarief – zij moeten dus meer uren werken om hun relatief hoge inkomen te verdienen.

Opleidingsniveau van ZZPers per sector

Opleidingsniveau
Ook in relatief opleidingsniveau scoren ICT en adviesverleners hoog. Maar liefst 83% van de zakelijke dienstverleners is hoog opgeleid – het hoogste percentage hoger opgeleiden in vergelijking met andere branches. ICT ZZP’ers komen op de derde plek met 69% in het bezit van een diploma van een hogeschool of universiteit. De tweede plek wordt bezet door de Zorg en welzijn-branche met 74%. ZZP’ers in de Zorg en welzijn scoren ook bovengemiddeld met hun uurtarieven maar werken percentueel het minst meer dan 40 uur per week – dit verklaart waarschijnlijk hun redelijk lage plek in de lijst met gemiddelde maandinkomens. In de handel, horeca, reparatie-branche is een relatief groot deel middelbaar opgeleid.

Overige factoren
Natuurlijk zijn er legio meer factoren die van invloed zijn op waarom de maandinkomens van de ICT-branche en ZZP-adviseurs het hoogste zijn. Zo speelt bijvoorbeeld ook de man/vrouw onderverdeling in de verschillende sectoren een rol – het uurtarief van vrouwelijke ZZPers ligt gemiddeld €11 lager dan dat van mannen, dus hun omzet ligt ook lager. In de ICT en de bouw zijn bijvoorbeeld bijna geen vrouwen te vinden, terwijl het percentage vrouwen in de zorg relatief hoog is.

Een andere economische trend die van invloed zou kunnen zijn is het aantal declarabele uren per branche. In branches waar een hoog inkomen verdiend wordt is vaak ook het percentage declarabele uren hoger dan bij lagere inkomens. Een andere invloedfactor is de risicoperceptie in een branche. Over het algemeen hebben ZZP’ers in de ICT en zakelijke dienstverlening de laagste risicoperceptie van alle branches, dus maken zij zich minder zorgen over hun ondernemingen en houden meer tijd over om zich op hun werk te focussen.

Risicoperceptie van ZZPers

Conclusie
ZZP’ers in de ICT en overige zakelijke dienstverlening verdienen vaak meer dan ZZP’ers uit andere branches. Zij werken relatief veel uren per week, vragen de hoogste uurtarieven en kennen de hoogste opleidingsniveaus. Mogelijk zijn ook het hoge percentage declarabele uren en de lage risicoperceptie in de twee branches van invloed op de hoge maandinkomens van deze twee groepen.

* ZZP’ers worden opgedeeld in twee groepen: ZZP’ers – bieden voornamelijk arbeid en diensten aan – en OZP’ers – de overige ondernemers zonder personeel, die voornamelijk goederen verkopen. Voor het gemak wordt in dit artikel ZZP’ers als overkoepelende term gebruikt.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup