Middenduin en Quant Base lanceren Fundwijzer

24 maart 2015 Consultancy.nl

Adviesbureau Middenduin heeft samen met dataspecialist Quant Base ‘Fundwijzer’ gelanceerd, een online crowdfunding platform waar een overzicht te vinden is van alle proposities van Nederlandse crowdfunding-platformen. Momenteel bevat de site meer dan 450 proposities.

Steeds meer MKB-ondernemingen en starters overwegen alternatieve financieringsvormen wanneer zij geen financiering kunnen krijgen van banken of andere traditionele aanbieders. Dat de alternatieve financiering ‘hot’ is blijkt uit de marktontwikkeling – in de afgelopen jaren is de Europese markt gegroeid van bijna €500 miljoen in 2012 naar €2,9 miljard in 2014, wat neerkomt op een gemiddelde groei van 146% per jaar. De peer-to-peer leningenmarkt, bestaande uit persoonlijke leningen, is het grootste segment, gevolgd door op beloning gebaseerde crowdfunding-diensten, waarbij investeerders vooruitzicht hebben op een (niet-financiële) beloning of producten in ruil voor hun bijdrage.

Crowdfunding

Met een marktomvang van €63 miljoen heeft Nederland een relatief volwassen crowdfunding markt. Volgens de crowdfundingexperts van Douw & Koren telde ons land vorig jaar meer dan 2.000 projecten die door middel van crowdfunding zijn gefinancierd. De projecten zijn echter verspreid over een groot aantal online platforms en andere crowdfunding initiatieven, waardoor investeerders veel tussen sites moeten wisselen om hun investeringen te volgen. Voor ondernemers die op zoek zijn naar start- of groeikapitaal geldt hetzelfde. Om een holistisch beeld te geven van de markt hebben Middenduin en Quant Base besloten de handen ineen te slaan en een speciaal platform te lanceren: Fundwijzer.

Fundwijzer
Het online initiatief Fundwijzer biedt stakeholders een overzicht van alle projecten en proposities van de huidige 22 Nederlandse online platformen. Per propositie kan gefilterd worden op onder meer percentage reeds gerealiseerde financiering, op vier crowdfunding categorieën – Aandelen, Lening, Beloning of Donatie – en de populariteit van de proposities. Geregistreerde gebruikers krijgen beschikking tot diverse additionele features, zoals het volgen van projecten en de mogelijkheid tot het ontvangen van een nieuwsbrief.

In de komende maanden wil de crowdfunding wegwijzer zijn database verder aanvullen met andere en nieuwe platformen om zo uiteindelijk een volledig overzicht te kunnen geven van het aanbod op de Nederlandse markt. Bovendien zal Fundwijzer in de komende periode additionele informatie op het gebied van alternatieve financieringen gaan delen, waaronder het bieden van een overzicht van investeringsmaatschappijen alsmede factoring en lease dienstverleners. Zo tracht Fundwijzer een "zo volledig mogelijk overzicht op het gebied van (alternatieve) financieringen aan de markt te kunnen tonen", aldus de initiatiefnemers.

Nieuws

Meer nieuws over