Alternatieve financieringsmarkt bereikt 3 miljard

09 maart 2015 Consultancy.nl

De marktomvang van alternatieve financiering in Europa heeft bijna de grens van €3 miljard gepasseerd, blijkt uit onderzoek van EY en de University of Cambridge. De markt groeit explosief, vooral peer-to-peer leningen tussen personen en bedrijven tonen grote groei en ook crowdfunding projecten stuwen de opmars.

Sinds de kredietcrisis is er in Europa en de VS een rijk landschap aan alternatieve bronnen van krediet en financiering ontstaan. Deze kredietverleners bieden individuen en het midden- en kleinbedrijf een alternatief voor de traditionele financiële markten in een verscheidenheid aan gebieden. Zo bieden zij MKB-ondernemingen en starters onder meer leningen en groeifinanciering, ook wanneer zij geen financiering kunnen krijgen van banken of andere traditionele aanbieders van financiering. 

In een gezamenlijk onderzoeksrapport (‘Moving Mainstream: The European Alternative Finance Benchmarking Report’) hebben advieskantoor EY en de University of Cambridge de Europese* alternatieve financieringsmarkt in kaart gebracht. Hiertoe is marktdata verzameld van 255 Europese platformen via een online vragenlijst, waarmee een geschatte 85% - 90% van de Europese online alternatieve financieringsinitiatieven werden meegenomen in het onderzoek. Dat de sector – die voor het grootste deel gevormd wordt door online platformen – bestaat is niet bepaald geheim. Maar de enorme groei en reikwijdte van de alternatieve financieringsmarkt is volgens de onderzoekers wel verrassend.

Alternative Finance Market

Explosieve groei
In de periode van 2012 tot 2014 verzesvoudigde de markt in volume, met een absolute groei van €487 miljoen naar €2,9 miljard, wat neerkomt op een gemiddelde groei van 146% per jaar. Voor 2015 is de verwachting dat de markt nog verder zal groeien – de voorspellingen zeggen dat deze eind dit jaar een waarde van €7 miljard zal bedragen. De Europese markt, exclusief de UK, groeide van €137 miljoen in 2012 naar €338 miljoen in 2013 en bereikte in 2014 een waarde van €620 miljoen, een gemiddelde jaarlijkse groei van 115%. Deze enorme groei heeft het mogelijk gemaakt dat er vijf keer zoveel nieuwe ondernemingen werden opgericht, van 75.000 in 2012 naar 350.000 in 2014.

Diverse financieringsmodellen (exc. UK)
De markt is opgebouwd uit een diverse verzameling aan diensten en producten – waarvan de meeste via online platforms worden aangeboden. Het aanbod voldoet aan verschillende behoeften in de financieringsmarkt. Het grootste segment is de peer-to-peer leningenmarkt, bestaande uit persoonlijke leningen – waaronder veel ongedekte leningen. In 2014 was dit segment €274 miljoen waard, met een jaarlijkse groeipercentage van 133% sinds 2012. Op de tweede plaats staan op beloning gebaseerde crowdfunding-diensten, waarbij investeerders vooruitzicht hebben op een (niet-financiële) beloning of producten in ruil voor hun bijdrage (bekende voorbeelden zijn Kickstarter en Gofundme) – met een totaal volume van €120 miljoen in 2014. De grootste groei in volume werd gezien in peer-to-peer bedrijfsleningen, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 272% sinds 2012 en een volume van €93 miljoen aan het einde van 2014.

Alternative financial models in continental Europe

Marktleider
Het Verenigd Koninkrijk is verreweg de grootste alternatieve krediet- en financieringsmarkt van Europa met een marktaandeel van 79% in 2014. In 2014 had het segment voor peer-to-peer bedrijfsleningen een volume van bijna €1 miljard, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 253% sinds 2012. Ook de andere segmenten zijn veel groter dan in de rest van Europa – o.a. peer-to-peer individuen (€752 miljoen), debiteurenopkoping/factuurfinanciering (€354 miljoen) en private equity-based crowdfunding (€81 miljoen, jaarlijkse groei van 420%). 

Alternative financial models in the UK 

Verdere vooruitzichten
Het onderzoek toont aan dat de sector snel uitgeroeid is van een kleine basis naar de miljoenenindustrie vandaag de dag. Volgens de onderzoekers zal 2015 de marktintrede van een aantal grote institutionele investeerders zien die op zoek zijn naar winst in het interessante segment. Ook zullen analisten hun slag slaan door gedetailleerde analyses van de markt aan te bieden en mogelijk winstgevende investeringen te indiceren.

Hoewel de alternatieve markt het potentieel heeft om de groei van MKB-ondernemingen te stimuleren door hen van groeikapitaal te voorzien, merken de samenwerkende onderzoekspartijen op dat er een balans nodig is tussen de vrijheid om te investeren en het beschermen van investeerders. Wet- en regelgeving heeft daarom een belangrijke rol in de toekomst van het snel ontwikkelende alternatief voor de traditionele financieringsmarkt. De alternatieve producten en veelal online opererende financieringsplatformen zullen begrip moeten hebben voor de benodigde transparantie, en vertrouwen wekken via het ontwikkelen van eigen tools om een dergelijke balans te realiseren.

* In samenwerking met 14 toonaangevende nationale/regionale brancheorganisaties.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup