M&A specialist Marktlink opent kantoor Den Bosch
M&A advieskantoor Marktlink heeft een nieuwe vestiging geopend. De onderneming is neergestreken in 's-Hertogenbosch om ook in Zuid-Nederland ondernemers te ondersteunen op het gebied van corporate finance. Door de uitbreiding heeft Marktlink nu vier vestigingen verspreid over Nederland: Amsterdam, Gouda, Deventer en Den Bosch.
De fusie- en overname markt is anno 2015 flink in beweging. Begin deze maand bleek uit de M&A predictor van KPMG dat het komende jaar het aantal fusies en overnames naar verwachting wereldwijd flink zal toenemen. Consultancykantoor A.T. Kearney voorspelde onlangs een soortgelijke ontwikkeling binnen de wereldwijde olie- en gassector, veroorzaakt door de lage olieprijzen. Ook in Nederland is de toename van M&A activiteit binnen uiteenlopende sectoren een teken aan de wand voor de toekomst. Zo constateerde Boer & Croon Corporate Finance een significante stijging in de M&A activiteit in de zorgsector, constateerde MBCF een vergelijkbare trend in de ICT-markt en ook in andere sectoren neemt de overnamehonger toe, aldus diverse experts.
Marktlink opent nieuw kantoor Den Bosch
Inspelend op deze verwachte overnamegolf besloot Marktlink, een corporate finance- en M&A advieskantoor – tot voor kort gevestigd in Amsterdam, Gouda en Deventer – recent een vierde kantoor te openen in ’s Hertogenbosch. Tom Beltman, partner bij Marktlink over de kantooropening: “Met de opening van ons kantoor in ’s-Hertogenbosch is onze landelijke dekking een feit.” Het bureau, dat de afgelopen vijf jaar zijn personeelbestand zag groeien van 25 naar zo’n 40 medewerkers, is sinds 1996 actief in M&A en is inmiddels op dit vlak uitgegroeid tot één van de grootste adviesbureaus in Nederland actief in het middenbedrijf. Marktlink ondersteunt zijn klanten onder meer bij de aan- en verkoop van organisaties, financieringen en bedrijfswaarderingen. Belangrijkste concurrenten zijn de M&A praktijken van de grote zakelijke dienstverleners (o.a. Big Four, Baker Tilly Berk, BDO en Grant Thornton) en diverse corporate finance boutiques, waaronder Aeternus, Boer & Croon CF en MBCF.
Toenemende M&A activiteit
Beltman herkent zich in het verwachte beeld van toenemende M&A activiteit in de markt: “Wij merken dat de markt aantrekt. Jaren lang was er een tekort aan mooie bedrijven die te koop stonden, maar de situatie is aan het veranderen. Uit onderzoek, dat we hebben laten uitvoeren onder 200 (mede-) eigenaren van familiebedrijven, blijkt dat bijna driekwart (72%) nadenkt over verkoop van de eigen onderneming. Opvallend is dat een derde verwacht dat dit binnen 5 jaar relevant is, 10% al binnen twee jaar. In Zuid-Nederland is dit beeld niet anders.”
Dichtbij de klant
De opening van een kantoor in de regio stond al langer op de planning van Marktlink. Jan Dijkmans, manager bij het bureau legt uit: “Een ondernemer uit Eindhoven zal niet snel een overname-adviseur uit Amsterdam inschakelen bij een verkoopproces. Voor ons werk is het van belang dichtbij de klant te zitten en de regionale cultuur te kennen. Ook uit een analyse van onze eigen opdrachten over de afgelopen jaren kwam dit beeld duidelijk naar voren: 80% van de opdrachtgevers zit in een straal van circa 40 kilometer van één van onze kantoren.” Door de opening in Den Bosch kan Dijkmans klanten uit de regio inmiddels vanuit het nieuwe kantoor bedienen, samen met senior manager Vincent Pastoor en consultant Bart Steenmeijer.
Zuid-Nederland vormt een belangrijke markt met een hoop potentie voor de overname-experts. Uit het door Elsevier gepubliceerde onderzoek Toplocaties uit 2014 bleek eerder al de economische kracht van Zuid-Nederland. Met name regio’s als ’s-Hertogenbosch en Eindhoven (Brainport) staan hoog op de lijst van belangrijke economische en kennisintensieve gebieden in Nederland, legt Pastoor uit. “In de drie zuidelijke provincies zijn circa 22.500 profit bedrijven met 10 tot 200 werknemers. Stel dat eens in de 15 jaar een bedrijfsoverdracht speelt, dan heb je het over ongeveer 1,500 transacties per jaar in Zuid-Nederland. Ons onderzoek lijkt te signaleren dat deze 1,500 transacties niet geleidelijk komen, maar vooral de komende paar jaren door uitgestelde verkopen vanwege de crisis", aldus de M&A expert.