Lage olieprijs stuwt M&A deals in olie en gassector

10 februari 2015 Consultancy.nl

Door de huidige lage olie- en gasprijzen zal het aantal fusies en overnames in de olie- en gassector de komende periode fors toenemen, voorspelt A.T. Kearney in een recent onderzoek. Het advieskantoor stelt dat vooral bedrijven met een sterke balans hun kans kunnen grijpen om tot overnamedeals te komen. Voor alle partijen die willen profiteren van de veranderende markt geldt dat een strategische aanpak voor M&A cruciaal is.

Onlangs bracht consultancybureau A.T. Kearney het rapport ‘Mergers and Acquisitions in Oil and Gas’ uit, waarin het de overnamemarkt van de olie- en gassector analyseerde voor 2015. De olieprijzen zijn de afgelopen zes maanden ingestort – van $115 per vat in juni 2014 naar $50 in januari 2015 – en het kantoor verwacht dat dit consequenties heeft voor de hele – van grondstofprijzen afhankelijke – sector. Door de ineenstorting van de markt ontstaat prijsdruk en volgens het rapport dwingt dit organisaties – net als eind jaren 90 – om fusies en overnames te overwegen om zich te herpositioneren binnen de energiemarkt.

Olieprijs bewegingen

Hoewel het aantal fusies en overnames in 2014 al was toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor, zorgen de dalende prijzen naar verwachting voor nog meer fusie- en overnameactiviteit. Richard Forrest, global lead partner bij A.T. Kearney’s Energie praktijk en mede-auteur van het rapport, stelt: “Onze analyse en discussies met bestuurders uit de sector wijzen op een nieuwe golf van fusies en overnames binnen de waardeketen in de komende 6 tot 12 maanden.” De adviseur voegt toe dat goed presterende bedrijven met een gezonde balans de beste papieren hebben voor het vinden en sluiten van goede deals, terwijl vooral kleinere bedrijven met moeite zullen kunnen overleven. Forrest stelt hierbij dat de kansen die zich voor zullen doen sterk afhankelijk zijn van de prijsontwikkeling van grondstoffen.

Vance Scott, A.T. Kearney’s global oil & gas practice leader, voegt toe: “We verwachten de meeste fusie- en overname transactiewaarde en het grootste aantal deals te gaan zien in het ‘upstream’ segment waar de focus ligt op het verbeteren van de $/BOE basis.

AT Kearney - Fusies en overnames binnen olie en gas sector

De auteurs benadrukken dat marktpartijen fusies en overnames strategisch moeten benaderen. “Bedrijven die in staat zijn om te anticiperen op de potentiële resultaten kunnen bepalen hoe en wanneer ze in actie moeten komen, en die begrijpen welk effect deze beslissingen hebben op hun concurrentiepositie, zullen uiteindelijk als winnaar uit de bus komen”, zegt Forrest.

* In de jaren '90 zorgde de enorme prijsdaling tussen 1998 en 1999  (<$10 per vat) voor een golf aan fusies, waaruit de grootste olie- en gasspelers ter wereld voortkwamen: Exxon en Mobil in 1998; BP, Amoco en ARCO in 1998 en 1999; Total, Petrofina, en Elf in 1999 en 2000; en daarna Chevron en Texaco in 2000.

Nieuws

Meer nieuws over