DOEL VAN DE TRAINING
Tijdens deze training leer je projectbeheersing echt integraal toe te passen. Je maakt kennis met het IPM-model waaruit Integrale projectbeheersing is ontstaan en leert hoe projectbeheersing binnen dit model is gepositioneerd. Je wordt uitgedaagd om met de juiste vragen op pad te gaan, zowel bij het inrichten van projectbeheersing als bij de uitvoering hiervan. Je maakt kennis met het projectbeheersingskader welke wordt gekoppeld aan de processen. Deze processen leer je doelgericht in te zetten met oog voor de projectfase en de projectcontext.
Tijdens de opleiding dagen we jou uit, om in je rol van projectbeheerser continu over de grenzen heen te kijken van:
‣ jezelf,
‣ de onderlinge beheersprocessen,
‣ projectbeheersing naar de andere projectdisciplines
‣ en van het projectteam (bijvoorbeeld een IPM-team) naar de projectomgeving.
Na afloop van de training heb je dan ook écht een integrale blik op projectbeheersing en weet je dit doelgericht toe te passen!
VOOR WIE IS DEZE TRAINING?
De opleiding is bestemd voor startende Managers Projectbeheersing of Adviseurs Projectbeheersing/ Risicomanagers / Planners die op zoek zijn naar verbreding en verdieping binnen het vakgebied projectbeheersing. Daarnaast is de training ook uitstekend geschikt voor de PMO-professional die gaat werken in een projectbeheersingsomgeving.
GEWENSTE VOORKENNIS
Je haalt het meeste uit deze opleiding als je al ervaring met projectbeheersing hebt. Hierdoor kun je het geleerde direct in je werkomgeving toepassen. Projectmatig werken is je niet vreemd. Daarnaast heb je kennis van en/of certificering van bijvoorbeeld Projectmatig werken of PRINCE2® Foundation.
INHOUD VAN DE TRAINING
In de training Integrale Projectbeheersing zijn theorie en praktijk met elkaar verweven. Vanaf dag één ga je aan de slag met een inspirerende casus. De casus heeft betrekking op het inrichten van de projectbeheersing binnen een project. Uiteraard is het tijdens de trainingsdagen ook mogelijk om eigen casuïstiek te toetsen.
Deze driedaagse training bestaat uit de volgende onderdelen:
DAG 1: DE CONTEXT
Tijdens deze dag krijg je inzicht in de oorsprong en de scope van projectbeheersing. Daarnaast leer je wat er nodig is om projectbeheersing integraal in te richten en uit te voeren. Hierbij is het onderzoeken van de context essentieel. Dit doen we door over grenzen heen te kijken. Er wordt ook stil gestaan bij hoe jouw competenties bijdragen aan een goede projectbeheersing.
Projectbeheersing is ontstaan als discipline binnen het IPM-model. Vanuit het IPM- gedachtegoed, het IPM-model en de IPM-rollen wordt de scope van Projectbeheersing neergezet. Vervolgens gaan we aan de slag met een casus om een project te beheersen. Tijdens het uitvoeren van de casus doorlopen we de projectfasering en wordt de theorie vertaald naar de praktijk. We verkennen de projectomgeving en bepalen de benodigde projectinrichting. Daarnaast besteden we aandacht aan samenwerking binnen de projectomgeving.
DAG 2 & 3: (SAMEN)WERKEN ALS PROJECTBEHEERSER
Tijdens dag 2 en 3 worden de verschillende werkgebieden, die relevant zijn voor de Projectbeheerser aan de hand van het theoretisch kader en de praktische toepassing binnen de casus behandeld. Daarbij kijken we vooral naar het ‘waarom’ en ‘wat’, en minder naar het ‘hoe’. De doelgerichtheid staat centraal. Ook krijgen we een Manager Projectbeheersing en een Projectmanager of Opdrachtgever op bezoek. Deze professionals mag je het hemd van het lijf vragen.
We zoomen in op de werkgebieden Planning, Financiën, Risicomanagement en Rapporteren. De aandacht voor Kwaliteit is geïntegreerd in alle oefeningen. Kwaliteitsmanagement wordt daarnaast ook als werkgebied behandeld. Tijdens de oefeningen per werkgebied besteden we aandacht aan de volgende vragen:
‣ Wat moet ik paraat hebben in mijn rol als projectbeheerser? Met welke vragen ga ik op pad en wat kom ik brengen?
‣ Welke producten lever ik op, met welke volwassenheid?
‣ Welke methoden zijn er en wanneer pas ik deze toe?
‣ Hoe is het beheersingsproces gepositioneerd in de context?
Ook besteden we aandacht aan scopemanagement en de bredere projectprocessen, zoals:
‣ Het inrichten van het besluitvormingsproces, het werken met scenario’s en het ophalen en leveren van de juiste input.
‣ Omgaan met verschillende verwachtingen en verschillende belangen door over grenzen heen te kijken.
RESULTAAT
Aan het einde van de opleiding heb je jouw kennis en vaardigheden binnen het vakgebied projectbeheersing verbreed én verdiept. Je bent in staat om de projectbeheersing met succes in te richten en doelgericht uit te voeren.
Je weet precies wat er van jou wordt verwacht, welke vragen je moet stellen en wat je nodig hebt van je omgeving om grip op projecten te houden. Je bent je bewust geworden van de impact van jouw rol en competenties en de perceptie hiervan vanuit andere disciplines. En je weet hoe je met de projectomgeving rekening kunt houden en erop kunt inspelen. Zó draag je structureel en integraal bij aan het succes van elk project!
Na afronding van de opleiding ontvang je een certificaat van deelname.
PRIJS
De kosten voor deze driedaagse opleiding bedragen € 1.495,- (excl. BTW) per persoon. Het opleidingsmateriaal, lunch en versnaperingen zijn bij de prijs inbegrepen.
Algemene informatie
Aanbieder: WIN
Type: Training
Kosten: €1.495,-
Duur: 3 dagen
Aantal deelnemers: Onbekend
Doelgroep: Projectbeheersing, Risicomanagement, PMO Professional
Taal: Nederlands