Roland Berger: investeren in R&D tijdens recessie

24 februari 2010 Accountancynieuws

Door de gevolgen van de crisis gaat het mes in Research & Development (R&D), terwijl juist daar de kansen liggen voor herstel, waarschuwt Roland Berger Strategy Consultants vandaag in zijn rapport ‘Think: Act - Intelligence instead of fear, innovation in times of crisis’. Het strategisch adviesbureau heeft een aantal factoren geïdentificeerd voor succesvol R&D-management in het huidige klimaat.

‘Het komt er nu op aan welke CEO's de berekende risico's durven te nemen die noodzakelijk zijn,’ aldus Benno van Dongen, partner bij Roland Berger Nederland. Ten tijde van crises hebben bedrijven de neiging innovatie en R&D ‘on hold’ te zetten. Dit zou volgens Roland Berger echter juist de periode moeten zijn dat bedrijven zich voorbereiden op het herstel van de economie en investeren in R&D. ‘Bedrijven moeten nu vooral niet bang zijn risico's te nemen,’ aldus Van Dongen.

Terug naar de basis

‘Bedrijven kunnen lange termijn succes veiligstellen door nieuwe prioriteiten te stellen in hun innovatieproces,’ aldus Van Dongen. ‘Om nieuwe prioriteiten te stellen moeten bedrijven terug naar de basis: wie zijn onze klanten, wat willen ze, voldoet ons productenassortiment aan de verwachtingen van de klanten in de toekomst?’ Roland Berger raadt bedrijven dan ook aan innovaties meer klantgericht te maken. ‘Verbeter alleen de punten waar de klant ook daadwerkelijk voor wil betalen, zonder allerlei nutteloze extra's.’

Kosten reduceren

Daarnaast adviseert het bureau R&D-kosten te reduceren door zowel intern als extern zoveel mogelijk samen te werken. Van Dongen: ‘Hierin kunnen we veel leren van de automotive en mechanische industrie die dit al langere tijd doen.’ Continue uitwisseling van informatie garandeert een naadloze samenwerking tussen leveranciers, dochterondernemingen en het hoofdkantoor. Zo weten alle partijen hoe ze de interne en externe kennis en expertise kunnen inzetten. ‘Bedrijven zijn vaak bang informatie te delen, terwijl dit ze juist ten tijde van een economische crisis kan redden.’ Naast kostenreductie kan een blik buiten de gebaande paden nieuwe opties voor innovatiestrategie aan het licht brengen. CEO's moeten bredere benchmark studies opzetten die meer sectoren en industrieën omvatten. Dit geeft deelnemers in een ontwikkelingsproject de kans te netwerken en externe onderzoeksinstituten, leveranciers en zelfs concurrenten te betrekken in een dialoog.

CEO aan zet

Het is de taak van de CEO om deze veranderingen door te zetten en een manager aan te stellen die de operationele veranderingen kan doorzetten, ook onder moeilijke omstandigheden. Van Dongen: ‘De sleutel om competitief en innovatief te blijven, is het formuleren van een duidelijke visie, het nemen van berekende risico's en bereid zijn kritische vragen te stellen en te beantwoorden. Op deze manier kunnen bedrijven duurzame en veelbelovende innovaties bewerkstelligen in iedere economische situatie.’

Booz & Company : R&D budgetten zijn gestegen

Volgens een onderzoek van concurrent Booz & Company blijkt dat CEO's van grote ondernemingen inderdaad bereid zijn om de noodzakelijke risico's te nemen.  Uit het onderzoek blijkt dat, ondanks de economische crisis, R&D budgetten vorig jaar zijn gegroeid. Wereldwijd stegen de uitgaven aan R&D met 6,5 procent, in Nederland zelfs met 7,2 procent.

Op de ranglijst van landen met de hoogste R&D uitgaven staat Nederland op de achtste plaats, na de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Groot-Brittanie en Zwitserland.

Nieuws