Ordina moet op zoek naar een overnamepartner

14 november 2011 Consultancy.nl

Ordina zou er goed aan doen om een overnamepartner te vinden. Het ICT en management bedrijf uit Nieuwegein is te klein om zelfstandig succesvol te opereren. Daarnaast wordt Ordina hard geraakt door het huidige economische klimaat en heeft het bedrijf te weinig toekomstperspectief. Deze opvallende uitspraken komen van analist Hans Slob van Rabobank.

“Ordina is niet in staat om zijn klanten internationaal te volgen en kent een te laag percentage 'offshoring'. Het is voor zowel personeel, klanten als aandeelhouders het beste om het bedrijf te laten opgaan in een grotere speler.'' Ondanks de analyse, staat het huidige management volgens Slob totaal niet voor open een verkoop. Ordina heeft in de afgelopen twee jaar haar strategische koers flink gewijzigd. Ten eerste besloot het adviesbureau om niet kernactiviteiten af te stoten om zich volledig te concentreren op IT consulting, ICT dienstverlening en outsourcing. In oktober 2010 verkocht Ordina managementontwikkelaar Ormit aan het management en twee investeringsmaatschappijen. En in april 2011 werd Finext verkocht - via professional buy-out – aan adviseurs van Finext. Om het relatief hoge kostenniveau te verlagen saneerde Ordina in juni circa 85 staf medewerkers en consultants. Kort daarna volgde een vereenvoudiging van de organisatie en de managementlaag.  

Mogelijke overnamepartners
Gevraagd naar mogelijke overnamepartners zegt Slob: “Mogelijke overnamepartners zijn wellicht Centric, CSC of IBM. Maar in het huidige klimaat zal een overname lastig zijn'', realiseert Slob zich wel. Tijdens de financiele crisis werd Ordina veelvuldig in verband gebracht met een overname. Begin 2009 werd Deutsche Bank ingehuurd om eventuele kopers te vinden, echter bij gebrek aan serieuze belangstelling werd het proces medio 2010 afgebroken.

Net zoals zijn voorganger Ronald Kasteel houdt ex-BCG adviseur Stépan Breedveld, die sinds 1 september de topman van Ordina is, 'heilig vertrouwen' in de strategie om zelfstandig te opereren.

Nieuws

Meer nieuws over