Nog geen kopers voor IT dienstverlener Ordina

26 augustus 2010 Consultancy.nl

Ordina, het grootste zelfstandige IT consulting bedrijf in Nederland, staat in de etalage. Het verkoopproces, dat anderhalf jaar geleden onder leiding van Deutsche Bank werd ingezet, is echter bij gebrek aan serieuze belangstelling blijven steken in de oriënterende fase. 

Dat melden betrokkenen aan de krant Het Financieele Dagblad. Aanvankelijk dacht Ordina nog een goede prijs te kunnen krijgen. In samenspraak met de commissarissen werd besloten om een bank in te schakelen en ook de medezeggenschapsraad werd geinformeerd. Sindsdien is een eventuele verkoop echter tot een noodoplossing verworden, door de verslechtering van de financiële positie en de gedaalde beurswaarde. Ordina stuurde in eerste instantie aan op een overname door een Indiase of Amerikaanse partij, die een ingang in de versnipperde Europese markt zocht. Deutsche Bank rapporteerde begin 2009 echter dat er geen serieuze belangstelling bestond. Sinds kort zouden twee consortia van investeerders een vinger aan de pols houden. 

Ordina CEO: 'heilig vertrouwen in strategie'
Topman Ronald Kasteel van adviesbureau Ordina wil niet reageren. Op de vraag of hij openstaat voor kopers zei Ordina CEO Ronald Kasteel gistermiddag dat er tot nu toe geen concrete belangstelling is geweest voor een overname. 'Er kloppen nu niet concreet partijen aan, maar gebeurt dat wel, dan dien je open te doen', aldus de topman. 'Dan moet hun aanbod wel passen langs alle assen. Het gaat niet alleen over de prijs, maar ook over werkgelegenheid; een stabiele omgeving voor de werknemers.' Volgens Kasteel is een verkoop niet noodzakelijk. Hij houdt 'heilig vertrouwen' in de strategie. 

Situatie is vergelijkbaar met de jaren 2001 tot 2003
Topman Ronald Kasteel van Ordina heeft het allemaal al eens meegemaakt in de tien jaar dat hij aan het roer staat bij het IT-bedrijf: een recessie met bijbehorende instorting van de resultaten, het afkalven van het personeelsbestand en van de beurskoers. 'Wat we doormaken, is vergelijkbaar met de jaren 2001 tot 2003. Leer van het verleden', zegt hij zelf. 'De prijzen stabiliseren zich, de bezettingsgraad groeit, en dat gaat zijn weerslag hebben op onze beurswaarde.'

Toch is de financiële positie van Ordina ditmaal onevenredig verslechterd. Na een grootscheepse, door de huisbanken afgedwongen herfinanciering vorig jaar leek de rust teruggekeerd. Maar vorige week bleek opeens dat Ordina zijn rente nauwelijks nog uit de eigen kasstroom kan betalen. Gisteren werd duidelijk dat de nettoschuldpositie met €30 miljoen is opgelopen tot €67 miljoen, onder meer door een negatieve kasstroom. Analisten schrokken van de onverwachte verliezen op een ingestorte omzet.

CEO Kasteel van Ordina heeft weer tijd gekocht, door €5 miljoen aan extra besparingen aan te kondigen en door de verkoop van detacheringsdochter Integer, een vroegere overnameprooi die zich toch al nooit had geconformeerd aan de Ordina-cultuur en Kasteel al een tijdje opzadelt met flinke verliezen. Verder herstel van onder meer de overheidsmarkt in de Benelux moet Ordina definitief uit de gevarenzone trekken. 'Iedereen die zijn huiswerk doet, ziet wat wij presteren', aldus Kasteel.

Branchegenoten en kopers wachten liever af
Het lijkt erop dat branchegenoten liever afwachten totdat het water Ordina tot aan de lippen komt. Het kapitaal van IT adviesbureaus bestaat in de eerste plaats uit het personeel en verder uit opdrachten die nog in de pijplijn zitten. Bij concurrenten als Atos Origin en Capgemini leeft de overtuiging dat personeel en opdrachten vanzelf beschikbaar komen als de situatie van Ordina verder verslechtert. Ook eventuele kopers wachten intussen ook rustig af om te kijken of de al geïmplodeerde beurswaarde van €130 miljoen nog verder slinkt. Ordina liet vorig jaar de belangstelling peilen bij grote partijen in India en in de Verenigde Staten, die voet aan de grond wilden in de moeilijke Europese markt. Maar die vonden Ordina te duur en te lokaal vertegenwoordigd – indien de prijs en omstandigheden verbeteren zullen we wellicht interesse tonen. 

Nieuws