ICT dienstverlener Capgemini overnametarget in 2011?

10 januari 2011 Consultancy.nl
Meer nieuws over

Een opvallende uitspraak uit het Verenigd Koninkrijk: een van de directeuren van Burnt-Oak Partners stelde dat Capgemini, het grootste ICT-adviesbureau in Europa, een potentiële overnametarget is in 2011. Hoewel zulke gedurfde uitspraken vaak op niets zijn gebaseerd, impliceert het feit dat Robert Morgan één van de leidinggevende adviseurs van een beroemde M&A- en transactiemakelaardij is, dat er wellicht toch iets achter de uitspraak zit. Burnt-Oak Partners heeft een sterke historie in acquisitietargeting en het begeleiden van fusies en overnames in de adviesbranche.

Volgens de adviseur is Capgemini om twee redenen een doel. Ten eerste staat het tegenover hevige competitie vanuit beide kanten van de aardbol: aan de ene kant worstelt het ICT-bedrijf tegen de schaalvoordelen van de grote Amerikaanse bedrijven (bijvoorbeeld IBM en HP), aan de andere kant verliest Capgemini langzaam maar zeker marktaandeel in zijn volwassen Europese markt aan de grote Indiase deelnemers (bijvoorbeeld Wipro, Tata en Cognizant). Ten tweede zou de som van Capgemini’s delen wel eens meer waard kunnen zijn dan het geheel. “We kunnen Capgemini bijvoorbeeld opgesplitst zien in managed services en applications/consulting”, aldus Morgan.

Potentiële kopers?

Volgens Morgan kan het gedeelte management consulting en IT consulting gaan naar een bedrijf als Accenture, de outsourcing/managed services-afdeling kan misschien aantrekkelijk zijn voor één van de grote Indiase bedrijven. Als Capgemini een totale verkoop zou overwegen, zal een van de grote Amerikaanse spelers de meest waarschijnlijke koper zijn.

Capgemini zelf op overnamepad

Normaalgesproken kunnen signalen die erop wijzen dat een bedrijf actief op afstoting uit is worden ontleend aan zijn strategie, fusie- en overnametactieken of rekruteringsbeleid. In de afgelopen jaren zijn er desondanks weinig indicaties geweest dat Capgemini zich voorbereid op een potentiële splitsing of totale afstoting. Het bedrijf nam in december de Duitse ICT dienstverlener CS Consulting over, een adviesbureau met 400 consultants. In september kocht Capgemini tevens een meerderheidsaandeel in CPM Braxis, waardoor het bedrijf marktleider is geworden in Brazilië. Daarbij lekte in november uit dat Capgemini plannen heeft om een groter aandeel in de strategieadviesmarkt te kopen. Naast Deloitte Consulting, Bain & Company, Booz & Company en KPMG sprak ook Capgemini met Roland Berger Strategy Consultants nadat bekend was geworden dat het Duitse strategieadviesbureau in financiële problemen was geraakt. De laatste cijfers van het strategy landschap wijzen uit dat Capgemini het op 13 na grootste strategiekantoor ter wereld heeft, met een gerapporteerde omzet van iets minder dan $500 miljoen.