Deloitte: Barcelona verslaat Manchester in CL finale

28 mei 2011 Consultancy.nl

Barcelona gaat naar verwachting vanavond de finale van de Champions League winnen van Manchester United. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte. Volgens het adviesbureau heeft de voetbalclub met de diepste zakken de grootste kans op sportief succes.

De winnaar van de wedstrijd mag zich, naast de beste club in Europa noemen, ook rijk rekenen. Winst levert ruim €100 miljoen op. Het bedrag is opgebouwd door startgelden (€30 miljoen), prestatiepremies en televisierechten. Indirecte effecten zijn o.a. verbeterde sponsorcontracten en hogere transferwaardes voor spelers.

Grootverdieners
Volgens Deloitte is de relatie tussen sportief succes in de Champions League en omzet sterker dan ooit. Zo staan de finalisten, Manchester United en Barcelona, in de top drie van clubs met hoogste omzetten. De nummer 2 is Real Madrid, in de halve finale uitgeschakeld door concurrent FC Barcelona.

10 rijkste clubs domineren
Sinds het seizoen 2004 – 2005 wordt de Champions League gedomineerd door de rijkste clubs. Na de verassende finale in 2003/2004 tussen het Portugese Porto en het Franse AS Monaco, is elke finale plek ingenomen door een van de tien rijkste clubs van Europa. Nederlandse clubs, zoals Ajax, PSV of FC Twente, staan niet in de lijst van Deloitte.

Eerdere berichten van adviesbureaus over voetbal:
- A.T. Kearney: Voetbalcompetities bijna failliet
- Deloitte: record uitgegeven aan voetbaltransfers
- Fagro business partner van voetbalclub Roda JC
- Deloitte Sports Consulting: voetbalclubs uit de recessie

Nieuws

Meer nieuws over