Deloitte: record uitgegeven aan voetbaltransfers

03 februari 2011 Consultancy.nl

Britse voetbalclubs hebben in de afgelopen transferperiode voor een record uitgegeven aan transfers. In totaal hebben de clubs voor £225 miljoen (€263 miljoen) nieuwe spelers gekocht. Het vorige record bedroeg £175 miljoen. Overige competities in Europa gaven beduidend minder uit. Dat blijkt uit een analyse van de Sports Consulting tak van Deloitte Consulting.

Chelsea en Liverpool staan ruim bovenaan in het klassement. De Londenaren kochten twee spelers voor een behoorlijk bedrag. David Luiz kwam over van Benfica voor €29 miljoen en Fernando Torres kwam over van Liverpool voor €58 miljoen. Op basis van transacties tussen Britse clubs is Torres met deze transfer de duurste speler uit de Britse geschiedenis. Eerder Liverpool trok Luis Suárez voor €26,5 miljoen van Ajax en haalde ook Andy Carroll op bij Newcastle United voor €36 miljoen. Manchester City kocht Edin Dzeko van VfL Wolfsburg voor €30 miljoen.

Dan Jones, partner bij Deloitte Consulting en een expert op voetbalgebied toont zich verbaasd over de hectiek van de laatste dag. ‘Het is een oorverdovend einde van een overwegend rustige transferperiode.’ Volgens Jones is het belangrijk om door de Britse cijfers heen te kijken. ‘Het beeld vertekent. Het gaat feitelijk om vier clubs en zes spelers.’

Overige competities

De Primera División, de Bundesliga, de Serie A en de Ligue 1 staan in het niet bij de Premier League. De Bundesliga komt nog het dichtste in de buurt bij de Engelse competitie met ongeveer €57 miljoen. Bayern München gaf het meeste uit met €17 miljoen voor Luiz Gustavo (TSG Hoffenheim). Nederlander Ryan Babel verhuisde van Liverpool naar Hoffenheim voor €7 miljoen.

In Italië werden vooral transfervrije spelers gehaald. AC Milan betaalde naar verluidt €1,7 miljoen voor Urby Emanuelson. Ook Mark van Bommel verhuisde (transfervrij) naar de Rossoneri. Internazionale gaf relatief veel uit met €15 miljoen voor Andrea Ranocchia en €10 miljoen voor Giampaolo Pazzini.

In de Primera División ruilden twaalf spelers van club in de winter transferperiode. In totaal was daar een bedrag van ongeveer €28 miljoen mee gemoeid. Ibrahim Afellay vertrok bij PSV voor €3 miljoen naar FC Barcelona. Atlético Madrid telde €11 miljoen neer voor Juanfran en Elias.

Deloitte Football Money League

Deloitte Consulting is een van de leidende adviesbureaus op het gebied van consultancydiensten in de voetbalbranche. Jaarlijks presenteert het adviesbureau een overzicht van de branche en de top 20 rijkste clubs in haar “Footbal Money League” onderzoek. Download hier de Footbal Money League 2010.

Nieuws

Meer nieuws over