Capgemini: Bedrijven benutten technologie onvoldoende

06 december 2011 Consultancy.nl

Slechts een derde van grote bedrijven maken effectief gebruik van digitale technologie. Dat blijkt uit het onderzoek 'Digital Transformation: A Roadmap for Billion-Dollar Organizations van Capgemini Consulting en het MIT Center for Digital Business. Het rapport onderzocht hoe bedrijven over de hele wereld voordeel halen uit digitale transformatie.

Onvoldoende gebruik van het potentieel
Het onderzoek gaat in op de wijze waarop digitale technologie de manier van zakendoen van grote, internationale ondernemingen beïnvloedt. Hierbij wordt zichtbaar dat slechts een derde van deze bedrijven hiervoor een specifiek transformatieprogramma heeft opgezet. De meerderheid van de onderzochte bedrijven maakt nog onvoldoende gebruik van het potentieel van dit soort transformaties en riskeert hiermee achterop te raken bij organisaties die in staat zijn verder vooruit te kijken. Dit ondanks de enorme invloed van digitale technologie op nagenoeg alle bedrijfsprocessen, van het verhogen van de productiviteit en efficiency tot en met de verbetering van de klantbeleving en de manier waarop mensen met elkaar samenwerken in een organisatie.

Digitale transformatie nieuwe strategie van Capgemini Consulting
Capgemini Consulting lanceerde in maart 2011 haar nieuwe wereldwijde strategie, waarvan digitale transformatie een van de belangrijkste pijlers is. Eind maart maakte het adviesbureau ook bekend dat het van plan was om in het komende jaar meer dan 100 nieuwe consultants te werven op het gebied van digitale transformatie, innovatie en social media.

McKinsey’s Big Data
Verschillende adviesbureaus hebben hun focus gericht op de waarde van informatie. McKinsey & Company roept al twee jaar dat Big Data - het analyseren van grote hoeveelheden data - een cruciale basis zal worden voor innovatie en marktleiderschap. Volgens het rapport Big Data The Next Frontier for Innovation is de schaal en reikwijdte van potentiële veranderingen door big data zo groot dat er nieuwe groeimogelijkheden worden gecreëerd. Verder zal big data geheel nieuwe markten creëren en de manier waarop we zaken doen fundamenteel veranderen. Zo berekende McKinsey dat een retailer die big data maximaal gebruikt zijn bedrijfsmarge met meer dan 60% kan verhogen en dat Europese overheden door big data alleen al in de operationele efficiency meer dan €100 miljard kunnen besparen.

NNC Raamwerk om informatiepotentieel te benutten: Competing on Information
Nolan, Norton & Co., een strategisch adviesbureau uit Zeist, is net zoals o.a. Capgemini Consulting en McKinsey & Company van mening dat het benutten van het informatiepotentieel een cruciale differentiator kan zijn voor het bedrijfsleven. Het adviesbureau heeft daarom onlangs het initiaitief Competing on Information gelanceerd. Met het initiaitief Competing on Information heeft het consultancykantoor een raamwerk ontwikkeld waarmee bedrijven de waarde en uitdagingen van Big Data kunnen analyseren.

Over 'Digital Transformation: A Roadmap for Billion-Dollar Organizations'
Het onderzoek van Capgemini Consulting en het MIT Center for Digital Business is gebaseerd op interviews met meer dan 157 senior executives uit 15 landen, die werken voor bedrijven met een omzet van meer dan $1 miljard.

Nieuws