Magnus: Geslaagde pilot Google Glass bij beveiliger Seris

17 februari 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Ondersteund door consultancybureau Magnus heeft beveiligingsbedrijf Seris onlangs een Google Glass pilot doorgevoerd. De samenwerking met Magnus startte eind vorig jaar met als product een ronderegistratie toepassing voor de geteste wearable. De pilot is een groot succes gebleken. De reactie van Seris spreekt boekdelen: “Dit is echt heel handig”, aldus Seris-beveiliger Pieter van den Herik.

Met het incident bij de NOS twee weken terug, staat beveiliging in Nederland weer volop in de aandacht. Tarik Z. drong gewapend het NOS gebouw binnen en werd vervolgens in een van de studio’s rustig te woord gestaan door een van de beveiligers tot de politie hem kon inrekenen. Hoewel de beveiligingsbranche onder druk staat door de naweeën van de crisis kunnen automatisering en technologische innovatie kansen bieden ter verbetering van de efficiëntie en kwaliteit van hun beveiligingsdiensten. Om deze kansen verder te onderzoeken heeft beveiligingsbedrijf Seris als een van de eersten in de branche de stap gezet om de Google Glass technologie te omarmen.

Geslaagde pilot Google Glass bij beveiliger Seris

Magnus begeleidt Google Glass pilot
In samenwerking met consultancybureau Magnus, een specialist op het gebied van innovatieve ICT-oplossingen, werden de potentiële toepassingen van de Google Glass voor Seris onder de loep genomen. Samen ontwikkelden zij de ronderegistratie toepassing. “De ronderegistratie toepassing is een uitermate geschikt hulpmiddel bij het maken van ingewikkelde controlerondes”, legt Jan van Dijk uit, Commercieel Directeur van Seris. Google Glass voorziet een beveiliger van de juiste informatie, zodat deze precies weet wat er in welke ruimte gecontroleerd dient te worden, waarbij hij op locatie over alle relevante informatie en instructies beschikt. 

Groot succes
Na de ontwikkeling van de ronderegistratie toepassing hebben verschillende mensen deze getest tijdens een georganiseerde pilot. De succesindicatoren voor de pilot waren dat opdrachtgevers het gevoel hebben dat de zorg hen verder uit handen genomen wordt door gebruik van de toepassing, en ook de beveiligers overtuigd zijn van de toegevoegde waarde. De eerste ervaringen met het gebruik van de nieuwe technologie zijn positief. “Ik was er snel aan gewend. De bril is gebruiksvriendelijk en de systematiek werkt intuïtief,” reflecteert beveiliger Van den Herik, om daar aan toe te voegen: “Dit is echt heel handig.” Aad de Vries, algemeen directeur van Seris, was enthousiast na zijn test. “Als ik er mee om kan gaan, dan kan iedereen het”, vertelt hij. 

Google Glass

De beveiligers lijken overtuigd van de toegevoegde waarde van het gebruik van Google Glass. Uit de pilot blijkt dat het gebruik van wearables zich beter leent voor bepaalde werkzaamheden dan een tablet of smartphone, omdat de beveiliger zijn handen zo vrijhoudt voor andere handelingen (bijv. het bedienen van een alarmpaneel). Jan van Dijk is zeer enthousiast over de voortgang. “We kijken samen met Magnus al naar verdere toepassingen in het werkveld.”