Focus op talentontwikkeling verbetert bedrijfsresultaat

01 december 2014 Consultancy.nl

Wanneer een bedrijf talentontwikkeling goed inricht, blijkt dit een aantoonbaar positief effect te hebben op het bedrijfsresultaat*. Het effect is vooral terug te zien in een stijging van het aantal producten en/of services. Het zorgt voor een groei in productiviteit en dus voor een vergroting van de marge.

Uit onderzoek blijkt dat er ook een toename in de kwaliteit kan worden aangetoond. Een hoger percentage jonge talenten in een bedrijf heeft een duidelijke impact op de kwaliteit van producten en services. Dat komt onder meer tot uiting in een hoger klanttevredenheidscijfer, een lager aantal retourzendingen en een daling van het aantal klachten.

Jong talent verbetert niet alleen het bedrijfsresultaat, het is ook bittere noodzaak in dit tijdperk van vergrijzing. Jong talent is van onschatbare waarde voor de groei en ontwikkeling van een bedrijf. Daarnaast draagt het bij aan het onderscheidend vermogen als je het juiste talent hebt gevonden.

Jong talent

Hoe herken je het juiste talent? Voor het vinden van het juiste talent is het noodzakelijk dat je een talent kunt herkennen. Welk talent er voor een bepaalde functie nodig is, verschilt uiteraard. 

Wat is talent eigenlijk?
Talent is een vaardigheid dat je gemakkelijk af gaat, waar je weinig moeite voor hoeft te doen en toch veel oplevert. Talent is aangeboren en duurzaam, het is verbonden met het hart. Talent staat los van alles, het gaat verder dan slechts het werk, het raakt alles om jou heen.

Talent vs competenties
Competenties en talent zijn wezenlijk verschillend. Om talentontwikkeling goed neer te kunnen zetten is het belangrijk ze goed te kunnen onderscheiden. Competenties kunnen worden aangeleerd. Ze zijn verbonden met wat hoort of wat noodzakelijk is om prestaties te behalen. Ze zijn minder duurzaam en altijd gekoppeld aan organisatie of werk.

Talentontwikkeling is dus in de basis volledig verschillend van competentieontwikkeling. Talentontwikkeling heeft te maken met het in de kracht zetten van iemand. Het faciliteren van dat wat hij van nature zo goed kan. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk aan competentieontwikkeling te doen. Voor specifieke werkzaamheden heb je tenslotte specifieke competenties nodig die up-to-date zijn.     

The AccelerationGroup - Homepage

Talent gevonden! En nu?
Wanneer je iemand hebt gevonden die het juiste talent heeft, dan hoef je de focus enkel nog te leggen op de ontwikkeling van dat talent. Uit de topsport is gebleken dat succesvolle talenten zich vooral richten op het proces en minder op het resultaat. Om talenten zich te laten ontplooien is het heel belangrijk dat ze de juiste begeleiding krijgen aangeboden op de juiste plaats.

Vergeet niet dat de weg naar de top er één is van geleidelijkheid met vallen en opstaan. Zowel het vereiste niveau en de intensiviteit van de begeleiding en leerondersteuning neemt gradueel toe.

Een artikel van Liesbeth Grootenboer, adviseur bij commercieel adviesbureau The AccelerationGroup.

* Trendrapport ‘Jong talent naar de top’ van ASA uit 2013. In het onderzoek, dat vooraf ging aan het rapport, hebben 275 bedrijven hun ervaringen over talentontwikkeling gedeeld.


Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup