7 adviesbureaus in beste werkgevers voor fiscalisten

02 december 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Ongeveer een vijfde van de fiscalisten zou het liefst bij de Belastingdienst werken; daarmee is het voor het derde jaar op rij de populairste werkgever onder fiscalisten. Dit blijkt uit het ‘Werken in de Fiscaliteit’ onderzoek van Berenschot en SDU Uitgevers, gehouden onder zo’n 350 fiscalisten. In de top 10 werkgevers voor fiscalisten staan dit jaar zeven bedrijven die ook actief zijn in de adviesbranche. Uit het onderzoek blijkt verder dat sfeer en uitdagende projecten voor fiscalisten de belangrijkste factoren zijn voor tevredenheid in hun werk.

Net als vorig jaar is de Belastingdienst voor bijna een op de vijf fiscalisten (19%) de eerste keuze, gevolgd door de rechterlijke macht (vorig jaar ook op #2). Sam Hermans, directeur van het Employability Center van de Belastingdienst, is “zeker niet verbaasd” over de uitkomst: “De Belastingdienst is namelijk niet alleen een heel grote werkgever met een aanzienlijke diversiteit aan banen, maar als medewerker krijg je er ook snel veel verantwoordelijkheid”, stelt Hermans. Ook wijst zij op het feit dat de Belastingdienst de afgelopen periode meerdere honderden mensen in dienst heeft genomen, in tegenstelling tot de grotere kantoren”. Tenslotte noemt ze als bepalende factor de positieve work-life balance die de Belastingdienst haar werknemers biedt.

De top 10 meest populaire werkgevers onder fiscalisten:

De top 10 meest populaire werkgevers onder fiscalisten

BDO
Ook in 2014 is accountants- en advieskantoor BDO de hoogste genoteerde speler uit de adviesbranche. Gevraagd naar waarom BDO zo’n aantrekkelijke werkgever is, stelt Michael van Gijlswijk, Partner bij BDO het volgende: “Allereerst zijn we een kwalitatief hoogstaand kantoor. Daarnaast zijn we groot, maar wel heel plat georganiseerd." Verder wijst hij onder meer op de no nonsense cultuur en hun sterke lokale aanwezigheid: “We houden van ‘no nonsense’ en zijn sterk lokaal aanwezig: we hebben 29 kantoren met gemiddeld zo’n 100 medewerkers. BDO groeit en onder onze klanten zitten veel heel aansprekende ondernemingen uit het Nederlandse bedrijfsleven”, aldus Van Gijlswijk.

De Big Four – EY, PwC, Deloitte en KPMG Meijburg & Co - staan ook dit jaar in de top tien, waarbij PwC ten opzichte van vorig jaar wist te stijgen naar een gedeelde vierde plek. Ook Deloitte steeg van een gedeelde zevende plek naar een gedeelde zesde plek. EY en KPMG Meijburg & Co daalden een aantal plekken in de ranking.

Vergeleken met vorig jaar verdwenen er ook een aantal namen uit de lijst. Dit jaar staat Baker Tilly Berk er bijvoorbeeld niet in (vorig jaar gedeelde zesde plek). En ook Accon Avm wist de ranglijst niet te halen. Daarentegen prijken Mazars en Flynth ook dit jaar in de ranking, waarbij laatstgenoemde twee plekken steeg.

Tevredenheid in het werk

Tevredenheid in het werk 
Het onderzoek van Berenschot en SDU keek onder de groep fiscalisten ook naar wat hen tevredenheid geeft in hun dagelijkse werk en welke aspecten zij in hun werk wel en niet belangrijk vinden. Het onderzoek toont aan dat sfeer en uitdagende projecten de belangrijkste aspecten zijn die de tevredenheid van fiscalisten bepalen. Salaris staat op de vierde plaats, na goede opleidingsmogelijkheden en bedrijfsreputatie. Wel zagen de onderzoekers verschillen tussen de diverse leeftijdsgroepen. In de generatie van <30 jaar bepalen vooral de aanwezigheid van opleidings-mogelijkheden, loopbaanmogelijkheden en het salaris de tevredenheid in het werk. Oudere fiscalisten waarderen bijvoorbeeld flexibele werktijden, omdat zij bijvoorbeeld kinderen hebben of langzaam toewerken naar hun pensioen.