Hiemstra & De Vries: Almelo kan miljoenen bezuinigen

16 september 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Gemeente Almelo kan volgens een adviesrapport van Hiemstra & De Vries structureel zo’n €6,5 miljoen bezuinigingen en nog eens €6,5 miljoen 'incidentel' besparen. Een structureel besparingsplan van meer dan €10 miljoen invoeren, zoals de gemeente voor ogen heeft, is niet wenselijk, aldus het adviesbureau.

Net als het overgrote merendeel van gemeenten moet Almelo de komende jaren fors bezuinigen. Ondanks de aantrekkende economie blijft het aantal mensen met een uitkering in de gemeenten stijgen, wat leidt tot hogere uitgaven. Ook de stagnerende woningmarkt werkt niet mee, waardoor de inkomsten uit onder meer de WOZ-belasting lager uitvallen. Daarnaast zal Almelo’s kostenpost per 1 januari 2015 verder stijgen om te kunnen voldoen aan de decentralisaties van het sociale domein, waaronder de overgang van de Wmo en de jeugdzorg. Om toch aan zijn nieuwe verplichtingen te kunnen voldoen heeft de gemeente het Utrechtse adviesbureau Hiemstra & De Vries ingehuurd om de impact op de begroting te bekijken en mogelijke bezuiningsmogelijkheden onder de loep te nemen.

Hiemstra de Vries - Gemeente Almelo

€5 a €10 miljoen
De consultants concluderen dat het al een flinke kluif zal zijn om aan €5 miljoen aan bezuinigingen te komen. Hierbij worden alle (waarderings)subsidies afgeschaft, minder werknemers op milieutaken gezet, maar ook het onderhoud van de openbare ruimte zal moeten worden uitbesteed. Incidenteel valt ook €6,5 miljoen te besparen, onder meer op het onderhoud van gemeentelijke gebouwen.

Om aan €10 miljoen te komen zullen er scherpe keuzes gemaakt moeten worden, waaronder het uitbesteden van parkeerbeheer en het versoberen of in de koelkast zetten van nieuwe initiatieven de komende twee jaar. Meer dan €10 miljoen aan bezuinigingen is volgens het adviesbureau niet haalbaar. Voor een bezuiniging van €15 miljoen moeten alle uitgaven voor taken die niet wettelijk verplicht zijn eruit, waaronder opvoedhulp Loes, het binnenstadsplan moet van de baan en ook het minimabeleid zal verder versoberen. Om €20 miljoen te korten moet betaald parkeren volledig geschrapt worden, en ook cultureel moet er een verarming plaatsvinden: muziekonderwijs moet worden stopgezet en de bibliotheek zal zonder subsidies hoogstwaarschijnlijk ook een snelle dood sterven.

Jon Hermans, burgermeester van Almelo: “Bij bezuinigingen van €10 miljoen zullen er scherpe keuzes gemaakt moeten worden. Een nóg scherper bezuinigingsbedrag noodzaakt daarentegen tot een diepgaande discussie over de rol van de gemeente.”