Beste management consultancy werkgevers van 2014

15 september 2014 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

The Boston Consulting Group is volgens meer dan 10.000 consultants de beste werkgever in de consultancybranche. Bain & Company, die de award de afgelopen 11 jaar op rij won, valt verrassend genoeg buiten de top 15. Andere grote en bekende namen in de prestigieuze ranking zijn Deloitte Consulting, EY, PwC, L.E.K. Consulting en Protiviti.

Ieder jaar doet ‘Consulting Magazine’, een Amerikaans tijdschrift voor consultants, onderzoek naar goed werkgeverschap in de sector. Meer dan 10.000 consultants binnen alle rangen (van junior consultant tot partner) deden mee aan de enquête, werkzaam bij zo’n 350 adviesbureaus. Bureaus werden geëvalueerd op zes belangrijke gebieden: klantbetrokkenheid, bedrijfscultuur, bedrijfsleiderschap, carrièreontwikkeling, work-life balans en arbeidsvoorwaarden. De 15 bureaus met de hoogste gemiddelde scores zijn opgenomen in de zogenaamde ‘Best Consulting Firms to Work’ ranking.

Best Firm to Work for - Categories

Voor de eerste keer in twaalf jaar is er een nieuwe #1: The Boston Consulting Group (BCG). Het strategisch advieskantoor scoort structureel goed in de ranking – het bureau haalde jaar in jaar uit de top 15 van de lijst sinds de invoering 14 jaar geleden, en BCG viel nooit buiten de top 5. Nadat het adviesbedrijf de afgelopen vier jaar op plek #2 eindigde breekt het nu door naar de andere kant, waarmee het rivaal Bain & Company van zijn plek stoot, die een serie van 11 opeenvolgende jaren van dominantie abrupt ziet eindigen. Nieuwkomers dit jaar zijn EY, McGladrey, L.E.K. Consulting en Protiviti. Een overzicht van de top 15:

Best Firm to Work for - Top15

Zie de tabel hieronder voor een gedetailleerd overzicht van de scores tussen 2007 en 2013.

BCG’s toppositie is gebaseerd op sterke resultaten binnen alle zes categorieën – het adviesbureau bevindt zich in de top 5 van elke – en op #1 in de ‘Compensaties & Benefits’ categorie. “Erkend worden als een Best Firm to Work is een belangrijke herkenning van het type bureau en werkomgeving die wij hebben gecreëerd en versterkt”, zegt Rich Lesser, BCG’s wereldwijde CEO. In zijn ogen differentiëren een aantal eigenschappen BCG van de rest, waaronder de kwaliteit van de projecten en consultants, de non-hiërarchische en teamgerichte cultuur* en de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast licht de chief executive uit hoe effectief BCG is geweest in het verbeteren van de mobiliteit en werk-leven balans van zijn mensen door het ‘PTO**’ initiatief. “We blijven de impact zien op onze cultuur- en teameffectiviteit wereldwijd.”

The Boston Consulting Group - Shaping the Future. Together

De top 5 van de lijst wordt gecompleteerd door adviesbureaus Point B, Slalom Consuslting, Carlisle & Gallacher en North Highland. Drie bedrijven vielen uit de top 15: A.T. Kearney, Alvarez & Marsal en Capco.

Wereldwijd vs Europees, Consulting Magazine vs Vault
Bij het interpreten van de rankings is het belangrijk om twee aspecten in het achterhoofd te houden. Ten eerste is de ‘Best Consulting Firms to Work’ voornamelijk gebaseerd op de kijk van Amerikaanse consultants – grofweg 70% van de respondenten is gevestigd in de Verenigde Staten. Als gevolg staan er een aantal bureaus op die over het algemeen iets minder bekend zijn aan de andere kant van de oceaan. Point B (#2) heeft bijvoorbeeld zeven kantoren, maar geen buiten Noord-Amerika, terwijl Slalom Consulting (#3) zeventien kantoren heeft, van welke slechts een zich buiten de VS (Londen) bevindt. Het betekent ook dat adviesbureaus die buiten de VS een sterke reputatie op het gebied van werkgeverschap hebben op de lijst kunnen ontbreken. Ten tweede werd eerder deze maand een vergelijkbaar onderzoek gelanceerd door Vault***, en ook al waren er verschillende overeenkomsten waren er tevens opmerkelijke verschillen (bijv. Bain & Company is #1 op Vault’s lijst, maar staat niet in de top 15 lijst van Consulting Magazine). Bekijk de ranking ‘Top 50 wereldwijde management consulting bureaus’ voor details.

Gedetailleerde lijst: Best Consulting Firms to Work 2007 – 2014

Consulting Firm  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007
The Boston Consulting Group  1  2  2  2  2  3  3  2
Point B  2  4  -  4  4  -  4  -
Slalom Consulting  3  5  4  6  10  -  -  10
Carlisle & Gallacher  4  6  8   -  -  -  -  -
North Highland  5  3  3  3  3  4  3  4
CapTech  6  7  5  -  -  -  -  -
West Monroe Partners  7  10  15  -  -  -  -  9
Deloitte Consulting  8  8  6  5   6  10  -  -
EY  9  -  -  11  -  -  -  -
Kurt Salmon  10  9  10  -  -  -  10  7
Huron Consulting Group  11  13  7  10  -  -  -  -
McGladrey  12  -  -  -  -  -  -   - 
PwC  13  15  9  8  8  14  -  -
L.E.K. Consulting  14  -  -  -  -  -  -  -
Protiviti  15  -  -  -  -  -  -  -
Bain & Company  -  1  1  1  1  1  1  1
Alvarez & Marsal   -   11  -  -   -   12   6   - 
Capco   -   12  13  -  14   -   -   - 
A.T. Kearney   -   14  14 15  13   11  8 -
Booz Allen Hamilton  -  -  11  9  7   5   - 
MorganFranklin   -    -   12  -   -   - 
McKinsey & Company  -  -  -  5   - 
Accenture  -  -  - 12  9  - 
Crowe Horwath  -  -  - 13   - -
Booz & Company (now Strategy&)   -   -   - 12  15 
Milliman  -  -   -  11  9
AlixPartners   -    -    -    -   - 
ZS Associates  -   -    -   -   - 
Towers Watson   -   -  - - 13   - 
Oliver Wyman   -    -    -   -   -

 

* Dit wordt misschien het best geïllustreerd door BCG’s niet-hiërarchische aanpak in de top van het bedrijf. Iedere partner bezit, onafhankelijk van senioriteit, evenveel stemrecht, in tegenstelling tot het partnerstemsysteem dat door de meerderheid van de branchegenoten gebruikt wordt. “Dat betekent dat BCG een ongewone democratische, niet-hiërarchische open cultuur heeft”, zegt Lesser, die in juni 2012 zelf democratisch verkozen werd als de 6e CEO in de historie van het bedrijf.

** Strategy consultancy is berucht om de hoge werkdruk en lange uren; om deze reden lanceerde BCG in 2010 een programma genaamd ‘Predictability, Teaming and Open Communication’ (PTO), met als doel het bevorderen van een gezondere werk-leven balans. Een van de doelen van het programma is om BCG consultants te stimuleren om hun smartphones een avond per week geheel uit te doen, een prestatie die volgens onderzoek van Leslie Perlow (Harvard) leidt tot een hogere werkbetrokkenheid en voldoening. 1.400 adviseurs en stafmedewerkers deden mee aan het onderzoek met een looptijd van een jaar.

*** De Vault ranking is echter iets breder dan Consulting Magazine, naast werknemerstevreden (60%) kijkt het ook naar de factoren prestige (30%) en zakelijke vooruitzichten (10%).