BCG adviseurs vrolijker wanneer smartphone uitstaat

16 juli 2012 Consultancy.nl

Managers en consultants zijn vrolijker en presteren beter als ze één avond per week hun smartphone niet gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek door Leslie Perlow van de Amerikaanse universiteit Harvard. Perlow baseert haar opmerkelijke bevinding op onderzoek onder ruim 1,400 partners, managers en adviseurs van Boston Consulting Group.

De Amerikaanse beloot om onderzoek te doen naar het fenomeen nadat ze ontdekte dat 26% van de managers met hun smartphone op hun nachtkastje slapen.

Na 18:00 geen smartphone
Voor het onderzoek, genaamd PTO (predictable time off), werd de deelnemende BCG-adviseurs gedurende drie jaar tijd gevraagd om op een vaste dag per week hun smartphone na 18:00 niet meer te gebruiken. De consultants waren over het algemeen sceptisch over het onderzoek. Sommigen weigerden zelfs mee te doen, en veel anderen wilden slechts deelnemen op voorwaarde dat de kwaliteit van hun werk er niet onder zou lijden.

Vrolijker wanneer smartphone uitstaat

Meer tevredenheid
Perlow concludeert dat de deelnemende adviseurs meer voldoening uit hun werk haalden dan zij die hun smartphone nooit uitzetten. Van de deelnemers zei 78% dat ze tevreden waren met hun baan, tegenover slechts 49% van de niet-deelnemers. 59% van de deelnemers liet weten dat ze ’s ochtends met plezier naar hun werk gingen. Verder leidde het eenmaal per week uitzetten van hun telefoon ertoe dat de adviseurs productiever gingen werken.

Tevens bleek dat de werk-privébalans bij de deelnemende consultants verbeterde. Waar ze naar eigen zeggen vroeger vaak afspraken met vrienden moesten afzeggen, konden ze nu meer tijd met hun gezin en vrienden doorbrengen en maakten ze meer toekomstplannen.

Nieuws