Derde oud profvoetballers worstelt met loopbaan

04 augustus 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Voor veel succesvolle topvoetballers zoals Robben, Sneijder of Van Persie ziet het leven er na hun voetballoopbaan glansrijk uit: met miljoenen op de bank kunnen ze zorgeloos hun leefstijl onderhouden en zich richten op lucratieve activiteiten zoals TV-presentator worden in Qatar (zoals bijv. Ronald de Boer), een zakenimperium bouwen (bijv. Clarence Seedorf) of zich als trainer verbinden aan een voetbalclub (bijv. Frank de Boer). Maar wat het grote publiek vaak vergeet is dat maar een kleine groep ex-voetballers zich in deze situatie bevindt. Uit een recent onderzoek van Berenschot blijkt dat maar liefst eenderde van oud-profvoetballers worstelt met zijn carrière na het voetbal.

Berenschot heeft in opdracht van de werkgeversvereniging FBO en de spelersvakbonden VVCS en ProProf onderzoek gedaan naar waar oud-profspelers zich mee bezig houden na zo’n tien jaar prof-voetbal. Aan het onderzoek werkten 241 oud-profvoetballers mee die zijn gestopt tussen 2003 en 2013.

Loondienst
De resultaten tonen aan dat ex-sporters na de voetbaltijd vooral een functie in loondienst (58%) vervullen. 12% werkt niet omdat ze afgekeurd (1%) of nog werkzoekend zijn (11%). Dit ligt overigens hoger dan het gemiddelde landelijke werkloosheidscijfer van 8,2%. 18% is aan de slag gegaan als zelfstandig ondernemer. De categorie ‘Anders’ bevat niet-werkenden, niet-werkzoekenden, studeerders en financieel onafhankelijke oud-profvoetballers.

Status oud-profvoetballers na voetballoopbaan

Meer dan de helft (55%) van de ex-voetballers heeft meerdere functies vervuld na de stop. Vaak kiezen ze voor een functie in de sport als eerste job (31%), wat toeneemt naar 38% na het verstrijken van de tijd. Net iets meer ex-profs starten in de handel, transport en dienstverlening (37%), om vervolgens over te stappen naar een andere sector, waarschijnlijk semi-publiek of een andere niet genoemde functie. 17% is momenteel werkzaam in de sport als trainer of coach.

Top 3 huidige functie Top 3 eerste functie
1. Trainer/coach (17%) 1. Trainer/coach (11%)
2. Zelfstandig ondernemer (6%) 2. Verkoper (7%)
3. Manager (niet sport) (6%) 3. Commercieel medewerker (6%)


Gelukkig?
Ondanks het feit dat op het eerste gezicht slechts 12% niet succesvol lijkt na hun voetbalcarrière (afgekeurd of werkzoekend), laat de praktijk zien dan een veel grotere groep worstelt met zijn carrière. Maar liefst een derde geeft aan moeite te hebben met zijn loopbaan na het profvoetbal. Hierbij vinden ze dat ze tijdens hun actieve loopbaan beter voorbereid kunnen worden. Een kwart van de ex-profvoetballers zegt belemmeringen te ervaren bij de voorbereiding op een maatschappelijke loopbaan. Dit heeft enerzijds te maken met een gebrek aan tijd en motivatie, maar anderzijds ook met weinig begrip en begeleiding vanuit de club en passende opleidingsmogelijkheden.

Succesvolle overstap na voetbalcarriere