Steward Redqueen: Coca-Cola goed voor 2.4 mld in UK

03 juli 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd

De gerenommeerde frisdrankenproducent Coca-Cola voegt jaarlijks ongeveer £2.4 miljard toe aan de Britse economie, stelt een nieuw rapport van consultancybureau Steward Redqueen.

Dit jaar viert Coca-Cola’s grootste fabriek in Europa, gevestigd in Wakefield in Noord-Engeland, zijn 25e verjaardag. In het licht van deze feestelijke aangelegenheid besloot de Amerikaansen drankenproducent om de impact van Coca-Cola op de Britse economie in kaart te brengen. Steward Redqueen, een onafhankelijk economisch consultancybureau gevestigd uit Haarlem, werd ingehuurd om een zogenaamde socia-economische impactanalyse door te voeren. 

Het onderzoek van de consultants toont aan dat iedere pond die Coca-Cola creëert zo’n £8 oplevert binnen de rest van de Britse economie, wat neerkomt op in totaal jaarlijks zo’n £2.4 miljard. Binnen de UK heeft Coca-Cola zo’n 4.000 mensen direct in dienst, met een job-vermenigvuldiger van 1:8, waardoor Coca-Cola’s ecosysteem in totaliteit voorziet in zo’n 34.500 hoogkwalitatieve banen, variërend van leveranciers en transport tot horeca en retail personeel. 

Coca-Cola voegt 2.4 miljard aan UK economie

De analyse van Steward Redqueen keek ook naar de oorsprong van Coca-Cola consumptie in de UK, en concludeerde dat 97% van zijn producten wordt gemaakt in een van de zes fabrieken gevestigd in Groot-Brittannië. “Ons onderzoek toont duidelijk de positieve impact aan die Coca-Cola heeft als een authentieke lokale business in de UK. Coca-Cola levert significante waarde binnen diverse segmenten en regio’s in het land en bevordert direct en indirect de schepping van banen en inkomsten voor huishoudens,” zegt Ethan Kapstein, Associate Partner bij Steward Redqueen en vanuit het bureau betrokken bij het onderzoek.

Kroatië
Het is niet de eerste keer dat Coca-Cola Steward Redqueen heeft ingehuurd voor adviesdiensten. Vorig jaar schakelde Coca-Cola het consultancybureau in om een soortgelijke economische analyse in Kroatië door te voeren.