Steward Redqueen: Coca-Cola belangrijk voor Kroatie

11 oktober 2013 Consultancy.nl

Coca-Cola heeft in de afgelopen tientallen jaren niet alleen een belangrijke positie in de samenleving ingenomen, in sommige landen is Coca-Cola zelfs uitgegroeid tot een van de belangrijkste aanjagers van de economie. Een nieuwe studie door adviesbureau Steward Redqueen laat zien dat het beroemde frisdrankenmerk in de afgelopen 12 maanden zo’n 7,400 lokale banen en circa €4.4 miljard heeft ondersteund in de Kroatische economie, wat neerkomt op zo’n 0,9% van het totale Bruto Nationaal Product in deze periode.

Socio-Economic Impact Study

In September 1968 opende Coca-Cola zijn eerste operaties in Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. Tussen toen en nu, is de aanwezigheid van Coca-Cola flink gegroeid. Er werkten in 2012 554 mensen verspreid over 2 fabrieken. Ter ere van het 45 jarig jubileum, besloot Coca-Cola om een ‘Socio-Economic Impact Study’ uit te voeren voor haar Kroatische operaties. Op basis van eerdere succesvolle relaties met Steward Redqueen in Nederland, Italië en de UK, werd de in Nederland gevestigde consultingorganisatie ingehuurd om de analyse te doen, in samenwerking met professor Ethan Kapstein, Associate Partner van Steward Redqueen*.

Het onderzoek, dat vanaf de voorbereidingen tot aan het eindrapport zo’n 6 maanden duurde, laat zien dat Coca-Cola zo’n 33,8 miljard HRK bijdroeg aan de algehele economie van Kroatië in 2012, wat neerkomt op ongeveer 0,9% van het totale Bruto Nationaal Product in deze periode. De consultants becijferen dat van iedere 1 HRK die werd uitgegeven aan Coca-Cola, 90% in Kroatië blijft. De directe bijdrage aan de Kroatische economie wordt geschat op 125 miljoen HRK in belastingen en 554 banen. Het indirecte effect is nog veel groter.

steward redqueen - Coca Cola

Twee voorbeelden: Voor iedere 1 HRK die Coca-Cola direct bijdraagt, draagt het indirect 9 HRK bij aan het BNP, en voor elke baan bij Coca-Cola, biedt het bedrijf nog 12 banen in de bredere economie. “Wanneer ik zie hoeveel Coca-Cola bijdraagt aan werkgelegenheid, dan wil ik meer Coca-Cola drinken” zei de Kroatische Minister of Entrepreneurship Gordan Maras na het zien van de resultaten van het onderzoeksrapport.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Bovenop de economische voordelen, wijzen de adviseurs op diverse andere belangrijke bijdragen. Coca-Cola bevordert kennisoverdracht aan lokale organisaties en promoot regionaal ondernemerschap in gerelateerde bedrijfsgebieden. Een ander sleutelthema is MVO. “Coca-Cola geeft het goede voorbeeld in de lokale economie door het bevorderen van sociale verantwoordelijkheid, het investeren in onderwijs van zijn werknemers en het organiseren van sport- en eco-projecten voor kinderen en jonge mensen” aldus President Ivo Josipović.

Business Forum

De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepresenteerd tijdens een speciaal Business Forum, dat eind september in Zagreb plaatsvond. Het evenement werd bezocht door belangrijke vertegenwoordigers van economische, politieke en non-overheids sectoren, waaronder de President Josipović. Bekijk onderstaande YouTube film voor een indruk van het Business Forum:

* Ethan Kapstein is een specialist in internationale economie. Hij is momenteel professor International Affairs aan Georgetown University en is een bekend auteur op het gebied van economie en internationale relaties. In de afgelopen jaren werkte Kapstein als consultant van Steward Redqueen aan projecten voor veel private en publieke sector organisaties, waaronder Coca-Cola en Standard Chartered Bank.

Nieuws

Meer nieuws over