Roland Berger: Chinese vrieslogistiekmarkt groeit hard

25 juni 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd

De markt voor vrieslogistiek in China zal de komende jaren een sterke groei doormaken, stelt consultancybureau Roland Berger Strategy Consultants. 

Door de stijgende welvaart van met name de middenklasse hebben steeds meer mensen in China de beschikking over een koelkast. Dit maakt het voor Chinezen belangrijk en aantrekkelijker om vers, gekoeld voedsel te kopen. De grootste vraag is momenteel naar vis en fruit, hoewel diepvries- en melkproducten ook steeds meer gewild zijn. Vlees is momenteel ook nog niet zo goed verkrijgbaar maar toont een sterke groei in de komende jaren. 

Vrieslogistiek
De toename in de consumptie van ingevroren eten heeft als gevolg dat de vraag naar diensten op het gebied van vrieslogistiek flink toeneemt. Volgens een analyse van Roland Berger Strategy Consultants laat de Chinese vrieslogistiek markt de komende jaren een groei van maar liefst 25% per jaar zien. In 2017 is de markt goed voor een omzet van zo’n 470 miljard Yuan (€55,9 miljard). 

Roland Berger - Vrieslogistiek

Martin Streichfuss, partner bij het internationale strategie adviesbureau, verwacht dat de enorme groei van de vrieslogistiek in China de marktspelers in de toekomst uitstekende kansen zal bieden. Al zullen logistiekbedrijven hiervoor wel nieuwe uitdagingen moeten overwinnen die de veranderende markt met zich meebrengt. Zo zullen ze bijvoorbeeld effectief moeten inspelen op de vraagstijging door bijvoorbeeld productiefaciliteiten tijdig en gefaseerd op te schroeven en moeten ze ervoor zogen dat de supply chain infrastructuur de grotere volumes aankan. Ook op het vlak van personeel, ICT en ketensamenwerkingen zullen aanpassingen noodzakelijk zijn.   

Daarnaast verwacht Roland Berger dat de opkomst van vrieslogistiek ook voordelen zal bieden aan overige sectoren, zoals bijvoorbeeld de farmaceutische sector. Doordat de mogelijkheden voor opslag en vervoer van gekoelde producten zullen toenemen wordt het voor farmaceuten makkelijker en goedkoper om hun producten door het land te distribueren.