72% MKB bedrijven gaat externe adviseurs inschakelen

25 juni 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Goed nieuws voor externe adviseurs die zich richten op het MKB segment. Volgens een onderzoek van Baker Tilly Berk gehouden onder zo’n 200 directeuren van MKB bedrijven heeft circa tweederde van deze bedrijven plannen om de komende tijd gebruik te maken van externe adviseurs. 

Het onderzoek van het accountants- en advieskantoor (‘De dynamiek van het Ondernemerschap’) toont aan dat ondernemers steeds optimistischer worden over hun toekomstperspectief. De helft van de MKB-bedrijven geeft aan op dit moment te groeien en kijkend naar de toekomst is het vooruitzicht nog rooskleuriger – circa driekwart verwacht de komende twee jaar te groeien. Met dit perspectief in het achterhoofd verwacht een relatief grote groep ondernemers (72%) de komende periode de hulp van externe adviseurs in te roepen. 

waar heeft u de komende tijd hulp bij nodig 

Bedrijfsjuridische ondersteuning en (27%) en marketingconsultancy (26%) zijn de ‘populairste’ adviesgebieden, gevolgd door advies over het verkrijgen van een financiering (15%), ondersteuning bij bedrijfsopvolging (15%) of de verkoop van een onderneming (15%) en subsidieadvies. Belangrijkste redenen voor het inhuren van een externe specialist zijn het beschikken over expertise die binnen het eigen bedrijf ontbreekt (33%) of de behoefte aan een kritische (27%) of objectieve (21%) beoordeling. 

Natuurlijke adviseur
Ook keek Baker Tilly Berk naar wie voor de ondernemer een natuurlijk adviseur is. De accountant en belastingadviseur scoort het hoogst (63%), gevolgd door een neutraal klankbord (33%) en en daarna komen familie (27%) en vrienden (25%).

Wie is uw natuurlijke adviseur