Horwath HTL: Leisure stuwt Nederlandse hotelmarkt

06 juni 2014 Consultancy.nl

De Nederlandse hotelmarkt doet het steeds beter. Uit onderzoek van Horwath HTL blijkt dat de bezettingsgraad van de hotels afgelopen jaar is gestegen, terwijl de gemiddelde kamerprijs gelijk bleef. In 2014 wordt een verdere groei verwacht van zowel de bezettingsgraad als kamerprijs. 

Uit het onderzoek onder drie-, vier- en vijfsterren hotels in Nederland blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad is gestegen van 66,7% in 2012 tot 67,8% in 2013. De gemiddelde kamerprijs bleef gelijk op €97. Voor 2014 wordt rekening gehouden met een nieuwe stijging in de bezettingsgraad tot 69%. Ook wordt verwacht dat de gemiddelde kamerprijs weer zal stijgen, met 2,5% tot €99. 

Dalingen in het luxe segment
De hogere bezettingsgraden zijn vooral gerealiseerd in de drie- en viersterrensegmenten. Het vijfsterrensegment blijft achter in het herstel, met opnieuw een lichte daling in de bezettingsgraad en een forse daling in de gemiddelde kamerprijs. Het driesterrensegment daarentegen behaalde niet alleen hogere bezettingsgraden, maar ook een stijging in de gemiddelde kamerprijs van bijna 4%. De ontwikkelingen geven aan dat, met het moeizame economische herstel, nog steeds bezuinigd wordt op de hotelbestedingen. 

Amstel hotel Amsterdam

Amsterdam voorop in herstel
Het herstel in de bezettingsgraad is duidelijker zichtbaar in de regio Amsterdam dan in de rest van Nederland. De bezettingsgraad in de hoofdstad steeg met 1,8 procentpunten tot 79,2%, terwijl de gemiddelde bezettingsgraad in de rest van het land met slechts 0,4 procentpunten steeg tot 60,9%. Met betrekking tot de gemiddelde kamerprijs is geen verschil zichtbaar tussen de ontwikkelingen binnen en buiten Amsterdam. Wel geldt nog altijd dat de gemiddelde kamerprijs in Amsterdam bijna 50% hoger ligt dan in de rest van Nederland. 

Toenemende focus op leisure gasten
Het aandeel toeristische gasten is opnieuw toegenomen. Met 52% van het totaal aantal overnachtingen, vormt het toeristische segment nu voor het eerst de absolute meerderheid van het hotelbezoek in Nederland. Het aandeel zakelijke gasten is opnieuw gedaald, tot 45%. Het aandeel overige gasten, waaronder aircrew, is afgenomen 3%. In de regio Amsterdam & Schiphol maken de toeristische gasten inmiddels meer dan 57% van het totaal aantal kamernachten uit. In 2007 was dit nog slechts 42%.

Nieuws

Meer nieuws over