Mitopics: Bedrijven gematigd tevreden over ERP oplossing

27 november 2013 Consultancy.nl

Tussen de €5.000 en €10.000 per gebruiker. Dat zijn de gemiddelde kosten voor ERP-software. Ondanks deze investeringen zijn bedrijven maar gematigd tevreden over de functionaliteit van hun ERP-oplossing. Dit blijkt uit onderzoek van Mitopics in samenwerking met Mikrocentrum en Logistiek.nl 

Verborgen kosten
Het onderzoek levert verder andere opvallende uitkomsten op. Zo maakt 51 procent van de bedrijven gebruikt van een ERP-systeem dat ouder is dan 8 jaar, bij 31 procent is dat zelfs meer dan 15 jaar. En nog opmerkelijker: de helft van deze organisaties heeft relatief veel maatwerk (meer dan €75.000). 

Computer systeem - Mitopics

Ook op een ander front kunnen er onvoorziene kosten opduiken, waaronder onderhoudskosten en de doorgevoerde wijzigingen in de jaren na de implementatie. Afhankelijk van de gangbare onderhouds-percentages en het aantal gebruikers kan dit bedrag oplopen tot een bedrag tussen de €1.200 en €1.500 per gebruiker per jaar. 

Struikelblokken
Uit de resultaten blijkt verder ook dat bedrijven tegen twee grootste struikelblokken oplopen als ze met ERP-software werken: er is onvoldoende mogelijkheid om informatie uit het systeem te halen en de koppeling met andere software levert vaak problemen op. Vooral dat laatste is opmerkelijk te noemen, ERP is juist ontwikkeld vanuit de gedachte dat alle noodzakelijke software in het ERP-pakket zit en niet om met ander pakketten te koppelen. Maar in de praktijk blijken bedrijven behoefte te hebben aan gespecialiseerde oplossingen, aldus de onderzoekers.

Nieuws

Meer nieuws over