TG kanshebber herontwikkeling Utrechtse Knoopkazerne

12 juni 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Rijksgebouwendienst is in dialoog met drie partijen over de aanbesteding van het herontwikkelen van de voormalige Knoopkazerne in Utrecht tot rijkskantoor en vergadercentrum. Een consortium bestaande uit onder meer adviesbureau Twynstra Gudde maakt kans op de megaopdracht. 

De Knoopkazerne aan de Croeselaan zal ontwikkeld worden tot een hedendaags rijkskantoor. Het streven is om er vanaf 2017 een aantal rijksdiensten gevestigd te hebben. Ook komen er een aantal gastwerkplekken en een vergadercentrum voor alle rijksambtenaren. Het rijkskantoor dient een forse besparing teweeg te brengen op de kosten van de Rijkshuisvesting. Door middel van een meer intensieve benutting van de ruimte, een vernieuwde ICT-omgeving, geïntegreerde horecafaciliteiten en een goede beveiliging wordt het motto ‘efficiënt en aantrekkelijk’ eer aangedaan. 

Consortia
Uit de acht consortia die zich medio januari 2014 aangemeld hebben voor deelname aan de selectie voor de aanbesteding zijn er begin maart drie geselecteerd. Het betreft:

  • Heijmans Knoop: Heijmans Capital, Ex Interiors, EFFIC, OKRA Landschaparchitecten, Dam & Partners Architecten en Twynstra Gudde.
  • Castelein: PMF Infrastructure Fund, Sodexo Altys, Zublin Nederland, UNStudio, Storimans Wijffels Architecten, Hosper NL, Affaire d'ARchitecture, BBC Bouwmanagement en DVP.
  • Strukton de Knoop: Strukton Integrale Projecten, Facilicom Bedrijfsdiensten, Strukton Worksphere, Facilicom Facility Solutions, cepezed, Rijnboutt en Fokkema & Partners Architecten. 

Rijkskantoor De Knoop

In april volgend jaar wordt een definitieve keuze voor een consortium gemaakt en naar verwachting zal het contract getekend worden in juni 2015. 

DBFMO-overeenkomst
De opdracht betreft de renovatie, het ontwerp, de bouw, inrichting en gedeeltelijk leveren van facilitaire diensten. Maar ook het onderhoud en de financiering behoren tot de taken van het consortium dat uitgekozen wordt. De gekozen partijen zullen werken volgens de DBFMO-overeenkomst (Design, Build, Finance, Maintain & Operate). Het te ondertekenen contract loopt tot 20 jaar na de start. 

Het Knoopkazerne project is een onderdeel van het gebied Westflank-Zuid, dat begrensd wordt door het Beatrixgebouw, de spoorzone, Croeselaan en Rabobank. Voor het gebied is een stedenbouwkundig plan gemaakt met de gemeente, NS stations en de Rijksgebouwendienst – de aandeelhouders in het gebied. De herontwikkeling van de kazerne dient binnen het kader van dit plan te passen.