KPMG, McKinsey en &samhoud co-founders van Alzheimer Lab

28 april 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Begin deze maand is het ‘Alzheimer Lab’ gelanceerd, een initiatief van het VUmc Alzheimercentrum en adviesbureaus KPMG, &samhoud en McKinsey & Company. 

Belangrijkste doelstelling van het initiatief wordt om structurele geldbronnen te creëren voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. 

In Nederland lijden momenteel ongeveer 250.000 mensen aan dementie. Kijkend naar de komende jaren, dan verwachten artsen zelfs dat dit aantal tot 2050 zal verdubbelen. Aangezien er tot dusver nog een manier bestaat om patiënten te genezen, wordt het belang van wetenschappelijk onderzoek naar dementie steeds belangrijker.

Met dit in het achterhoofd besloten het VUmc Alzheimercentrum, KPMG&samhoud en McKinsey & Company om de handen ineen te slaan. Als initiatiefnemers van het ‘Alzheimer Lab’ gaan zij samen structureel geld werven voor onderzoeksdoeleinden.

Fondswerving

Tijdens de lancering van het lab, dat eerder deze maand plaatsvond, zijn vijf teams samengesteld bestaande uit deelnemers (bestuurders; managers) uit het Nederlandse bedrijfsleven* en een wetenschapper van het VUmc Alzheimercentrum. De teams gaan aan de slag met het opstellen van een fondsenwervingsplan en vervolgens de uitvoering daarvan. Tot en met december hebben ze de tijd om een bedrijf of ander initiatief op te starten dat structureel geld zal opbrengen. Het is de bedoeling dat elk bedrijf genoeg geld opbrengt om het wetenschappelijk onderzoek van één onderzoeker te financieren, wat neerkomt op tussen de €60.000 a €100.000 per jaar. 

In de komende maanden komen alle teams nog twee keer bij elkaar om hun ideeën aan elkaar te presenteren en van elkaar te leren. Eind dit jaar, wanneer het project wordt afgesloten, wordt bekendgemaakt hoe effectief de verschillende initiatieven zijn geweest. 

* Elf bedrijven hebben zich tot dusver verbonden aan het Alzheimer Lab: Aegon, ABN AMRO, DSM, Heineken, KPMG, PGGM, Philips, &samhoud, Shell, Unilever en UPC.