Horwath HTL: Nederlandse hotelmarkt gegroeid in 2013

25 april 2014 Consultancy.nl

De bezettingsgraad van de hotels in 2013 is gestegen, zo blijkt uit onderzoek van Horwath HTL. In de prijs van de kamers is er weinig veranderd. De Nederlandse hotelmarkt doet het dus goed. Ook in 2014 wordt een stijgende lijn voorzien. Zowel in prijs per kamer als in de mate van occupatie.

Amsterdam boven

Onze hoofdstad loopt hierin voorop met een gemiddelde kamerprijs die bijna 50% hoger ligt dan de rest van het land. De bezettingsgraad steeg hier met 1,8% tot 79,2%. Een significant verschil met een gemiddelde stijging van 0,4% in de rest van het land.

Prognose

De drie-, vier- en vijfsterren hotels stegen in bezetting van 66,7% in 2012 tot 67,8% in 2013. De gemiddelde prijs per kamer bleef gelijk op €97. Voor 2014 wordt een nieuwe stijging in de bezettingsgraad tot 69% verwacht. De gemiddelde kamerprijs zal waarschijnlijk weer stijgen; met 2,5% tot €99.

Horwath HTL- Nederlandse hotelmarkt gegroeid in 2013

Grootste stijging bij 3-sterren hotel

Vooral in de drie- en viersterrensegmenten zijn hogere bezettingsgraden gerealiseerd. Het vijfsterrensegment bleef achter in het herstel, met opnieuw een lichte daling in de bezettingsgraad en een forse daling in de gemiddelde kamerprijs. In het driesterrensegment werd daarentegen niet alleen hogere bezettingsgraad behaald, maar was er ook een stijging in de gemiddelde kamerprijs zichtbaar van bijna 4%.

Toerisme neemt toe

Voor het eerst vormt met 52% van het totaal aantal overnachtingen het toeristische segment de meerderheid van de hotelbezoeken in Nederland. In de regio Amsterdam is een stijging van 15% te zien ten opzichte van 2007. 57% van het totaal aantal kamernachten bestond uit toeristische gasten.

Verhoogd optimisme

De lokale economie zorgt voor optimisme onder de Nederlandse hoteliers. Zowel het lokale toerisme als de verwachte positieve invloed van de wereldwijde economie hebben ook een positieve invloed. De grootste groei wordt mede hierom dan ook verwacht in het zakelijke individuele segment en het toeristisch individuele segment.

Nieuws

Meer nieuws over