Carintreggeland wint Ordina Google Glass Contest

18 maart 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

In de afgelopen weken organiseerde Ordina een innovatiecompetitie gebaseerd op Google Glass technologie. Inmiddels is de winnaar bekend: Carintreggeland uit Hengelo, een organisatie voor wonen, welzijn en zorg. Hun idee – Google Glass te gebruiken bij het toedienen van medicatie aan patiënten – leverde Carintreggeland de eerste plaats op en een bedrag van €10.000 om te gebruiken voor verdere ontwikkelingen.

Google Glass in de praktijk

Google Glass is Google’s veelbesproken innovatie – een draagbare computer in de vorm van een bril, waarbij e-mails, muziek, navigatie en overige app handelingen handsfree kunnen worden bediend. Naar verwachting gaat Google Glass in de toekomst binnen diverse segmenten de markt op z’n kop zetten. Om in te springen op de trend organiseerde adviesorganisatie Ordina onlangs een innovatie competitie voor Google Glass technologie, getiteld: ‘Ordina Glass Contest’.

De Ordina Glass Contest maakt deel uit van een groter geheel: ‘Google Glass in de praktijk’. Vanuit dat platform zullen in de toekomst soortgelijk events ten aanzien van Google Glass innovatie georganiseerd worden. De verschillende events zullen gecentreerd zijn rondom relevante specifieke aspecten zoals inspiratie, privacy, organisatieadoptie en veiligheid.

Google-Glass-in-de-Praktijk

Ordina Glass Contest

In de Google Glass Contest van het management en IT Consulting bureau konden de deelnemende partijen innovatieve praktische toepassingen voor de unieke bril bedenken en deze tijdens het evenement presenteren. De ideeën en presentaties werden uiteindelijk beoordeeld door het aanwezige 120-koppige publiek. Een overzicht van de zeven finalisten en hun ideeën:  

Carintreggeland

Het idee van zorgorganisatie en uiteindelijke winnaar, Carintreggeland, was gebaseerd op een Google Glass toepassing voor patiënten. Door de bril te gebruiken tijdens het toedienen van medicatie kunnen zorgverleners data van de patiënt oproepen via de bril, de verstrekte medicijnen scannen en tegelijkertijd de administratie ervan verrichten. Door de innovatie zouden zorgverleners hun handen vrij hebben tijdens het toedienen van de medicatie wat meer veiligheid en efficiëntie oplevert.

Carintreggeland - Google Glass

Overige innovatie-ideeën

- NOC*NSF*: real-time feedback voor topsporters voor terugkoppeling van sportprestaties en training
- Dr. Leo Kannerhuis: leveren van gezichtskenmerken aan autisten zodat zij mensen beter herkennen
- De Hogeschool van Amsterdam: informatie, instructie en opleiding binnen de bouw
- NS: energiebesparing in de trein door zuiniger rijden, stille ondersteuning van conducteurs in de trein
- Alcoa: kwaliteitscontroleproductieproces
- Gemeente Den Haag: verbetering van gastvrijheid van Den Haag

Reactie Ordina

“Het was mooi om te zien dat het publiek uiteindelijk koos voor een toepassing die mensen echt gaat helpen”’, zegt Arnold Pouls, directeur Marketing en Communicatie bij Ordina tegenover Computable. “Ze hadden ook voor het idee kunnen gaan dat ons gegarandeerd goud gaat opleveren op de volgende Olympische Spelen, maar dat deden ze niet. Bij Google Glass draait het er namelijk om dat je je handen vrij hebt. Sommige van de ingediende ideeën zouden ook prima als applicatie kunnen dienen op een mobiel. Google Glass moet leiden tot heel veel nieuwe applicaties” aldus Pouls.

* Het idee kwam tot stand samen met de VU Amsterdam en de Koninklijke Nederlandsche Roeibond.